x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alergenii îngrijorează industria alimentară

Alergenii îngrijorează industria alimentară

de Nicoleta Catana    |    19 Mar 2008   •   00:00


Problema siguranţei alimentare a devenit una de interes mondial întrucât din ce în ce mai mulţi consumatori suferă din cauza inconştienţei producătorilor.


Problema siguranţei alimentare a devenit una de interes mondial întrucât din ce în ce mai mulţi consumatori suferă din cauza inconştienţei producătorilor. Numărul victimelor creşte simţitor de la an la an, aproximativ 4% din populaţia planetei suferind alergii din cauza produselor alimentare, 30 de persoane decedând în Marea Britanie şi   150 în Statele Unite ale Americii. Acest lucru se datorează încrederii maxime pe care consumatorii o au în producători şi în comercianţi, care însă nu îi răsplătesc cu servicii de cea mai bună calitate. În acelaşi timp, piaţa “free from”, care are capacitatea de a primi produse care nu conţin anumiţi contaminanţi sau alergeni a crescut cu 300% din 2000, potrivit companiei Mintel. Nu există însă suficiente legi care să reglementeze aceste formulari.

 

Este foarte important de menţionat că o greşeală, venită atât din partea consumatorului, cât şi a producătorului poate fi fatală. O lipsă de informare sau o reclamaţie făcută fără temei poate avea repercursiuni grave asupra pieţei, putând destabiliza compania producătoare şi astfel poate creea mari nereguli pe piaţă alimentară. De aceea, producătorul are obligaţia de a stabili exact strategia cu care să se menţină pe piaţă şi de a transmite consumatorului absolut toate informaţiile necesare pentru ca acesta să ştie în permanenţă ce consumă, pentru a se evita astfel cazurile de apariţie de boli sau chiar de decese. De asemenea, acesta trebuie să se supună în permanenţă controalelor asupra ingredientelor şi a aditivilor utilizaţi. Oamenii de ştiinţă avertizează că admiterea unei doze prea mare de alergeni poate provoca daune serioase consumatorilor şi le cer acestora să fie extrem de precauţi şi să se informeze mereu în legătură cu produsele pe care le consumă.

 

Testările asupra alergenilor sunt făcute în special de Comisia Alimentară din cadrul Codex Alimentarius. Acesta stabileşte standardele alimentare în colaborare Organizaţia Agriculturii şi a Alimentelor din cadrul Uniunii Consumatorilor, care aprobă sau nu pătrunderea glutenului în produsele “ fără gluten”. La ora actuală discuţiile planează asupra limitelor de 50 000, un nivel care este considerat acceptabil si care este acceptat de industria alimentară. Compania Anaphylaxis Campaign, care oferă tratamente persoanelor care suferă şocuri anafilactice şi efectuează cercetări asupra cauzelor care determină apariţia acestor şocuri, este îngrijorată de expresia “ fără” (“free from”) şi este în plin proces de a introduce un logo prin care să demonstreze că producătorii au îndeplinit standardele care să asigure că s-au luat măsurile necesare care să prevină apariţia alergenilor în produsele alimentare.

×
Subiecte în articol: bun de consum