x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Algele elimina toxinele

0
21 Mar 2005 - 00:00

  • de GEORGETA LICSANDRU
  • ALIMENTATIE ECHILIBRATA
  • Alimentatia dezechilibrata, bogata in grasimi saturate, in produse cu densitate calorica mare, alimentatia monotona, bazata in special pe carnea de porc, sunt principalele cauze ale acumularii de toxine in organismul nostru. De asemenea, sedentarismul este unul dintre principalii dusmani ai sanatatii, lipsa miscarii asociata cu o alimentatie nesanatoasa condamnand organismul uman la intoxicare.

    Vitamine, saruri, iod

    Medicii nutritionisti recomanda algele marine drept unul dintre cele mai bune mijloace de detoxifiere a organismului. Algele marine se remarca printr-un continut ridicat in vitamine, saruri minerale, aminoacizi, proteine si iod, ceea ce face ca ele sa fie unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, "algele marine au calitati multiple, in special algele marine brune, din zonele nepoluate. Acestea contin substante extrem de valoroase pentru organismul uman, care ajuta la scaderea colesterolului si chiar la eliminarea din organism a unor contaminanti periculosi, cum sunt metalele grele, sau la eliminarea noxelor, otravurilor care provin din fumatul activ sau pasiv". Datorita continutului ridicat de iod, algele marine activeaza functia glandei tiroide si microcirculatia sangvina, contribuind astfel la eliminarea substantelor toxice din organism. Ca urmare a consumului de alge marine se observa o diminuare a grasimii subcutanate si o crestere a fermitatii si elasticitatii pielii.

    Prin calitatile lor, algele marine sunt recomandate in prevenirea bolilor in care sunt implicati radicalii liberi (afectiunile cardiovasculare, renale, oculare, pulmonare, cancer etc.), in cresterea performantelor la sportivi, in starile de oboseala si de asemenea persoanelor care au carente de calciu si magneziu.

    "O calitate deosebita a algelor consta in aceea ca induc senzatia de satietate foarte rapid, iar aportul caloric in cazul consumului lor este scazut", afirma prof. dr. Mencinicopschi. Contribuind la detoxifierea organismului, algele sunt in acelasi timp o modalitate de a slabi sanatos, fara a ne plange de senzatia de foame.

    Putine calorii

    Alimentatia adecvata, aportul caloric scazut trebuie asociate cu exercitiul fizic moderat ca intensitate, astfel incat detoxifierea sa se realizeze. Tocmai de aceea, exercitiul fizic este pus de doctorul Walter Wilet la baza piramidei alimentare.

    Pentru eliminarea toxinelor si mentinerea sanatatii, la baza piramidei sunt asezate cerealele integrale, uleiurile vegetale (uleiul de masline, de rapita, de soia, de floarea-soarelui etc.), apoi legumele si fructele crude, intens colorate. "Acestea sunt adevarati purificatori ai organismului nostru, care actioneaza de la nivel molecular pana la nivelul sistemelor organismului nostru. Este vorba despre alimente curate, necontaminate cu acei contaminanti care sunt posibili astazi si care in conditiile globalizarii poluarii afecteaza si alimentele", sustine prof. dr. Mencinicopschi.

    Efectele detoxifierii

    Detoxifierea creste imunitatea organismului, il face mai rezistent la factorii de stres. De asemenea, eliminarea toxinelor ne regleaza sistemul nervos, ne imbunatateste viteza de reactie, de gandire, apar o stare de bine si o accentuare a capacitatii mintale, a functionarii creierului.

    "Un ou pe zi este considerat a fi sanatos, o portie de peste macar la doua-trei zile face parte dintr-un comportament alimentar sanatos. Pestele gras de ocean (codul, macroul, heringul, somonul), dar si pestii indigeni (somnul, crapul, pastravul) sunt foarte indicati pentru a fi consumati ca aport proteic de origine animala in perioadele de detoxifiere a organismului", ne sfatuieste prof. dr. Mencinicopschi.

    SFATUL MEDICULUI
    "In procesul de detoxifiere a organismului trebuie sa consumam cu moderatie zahar propriu-zis (produse de patiserie, care elibereaza zaharuri ce induc un stres al pancresului, obligat sa produca cantitati mari de insulina), produse bogate in amidon (paine alba)", ne sfatuieste prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Un aport caloric crescut provoaca obezitatea, care la randul ei atrage bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, dislipidemiile, cancerele.
    STIATI CA
  • O data la doua-trei luni este bine sa aveti o perioada de detoxifiere pentru a va revigora organismul.
  • Pentru eliminarea toxinelor trebuie sa consumati aproximativ 2,5 litri de lichide pe zi (apa, ceaiuri, sucuri din fructe si legume). Acestea contribuie la mentinerea balantei hidrice a organismului, in acelasi timp fiind mijloace de a curata organismul de metabolitii toxici.
  • STIRI
    BROCCOLI. Cercetatorii de la Universitatea Berkeley din California au aratat ca substantele continute in broccoli sunt folosite de organismul uman ca o arma impotriva cancerului. Aceste substante se tranforma in timpul digestiei in diindolylmethan, o substanta care are capacitatea de a impiedica inmultirea celulelor canceroase. Mai mult decat atat, substanta care se gaseste in broccoli grabeste distrugerea tumorilor maligne, crescand nivelul proteinei care actioneaza asupra acestora.

    SPIRULINA. Un supliment alimentar foarte bun, spirulina este o alga marina cu efecte de intretinere si tonifiere, un mijloc de detoxifiere a organismului. Pentru eliminarea toxinelor, celor care au o alimentatie bogata in proteine animale le sunt recomandate proteinele speciale continute de spirulina. Pe de alta parte, 10-15 grame din aceasta alga pot acoperi necesarul zilnic de proteine, inlocuind in mare parte proteinele animale. In alimentatia persoanelor supraponderale, diabeticilor, bolnavilor de ficat, spirulina detine un rol deosebit.

    VEGETARIENI. Cercetatorii americani ii critica sever pe parintii care isi obliga copiii sa respecte un regim vegetarian, pentru ca produsele alimentare de origine animala contin o serie de produse biologice, cum sunt aminoacizii esentiali, proteinele, vitaminele, mineralele, care nu se intalnesc in alte alimente. Studiile au aratat ca femeile care nu consuma produse de origine animala dau nastere unor copii sub greutatea normala, care se dezvolta foarte greu. In contradictie, Asociatia vegetarienilor din Marea Britanie sustine ca un regim alimentar vegetarian ofera mai multa energie organismului, iar cei care il respecta sunt mai sanatosi.
    Citeşte mai multe despre:   organismului,   algele,   eliminarea,   marine,   alimentatie echilibrata

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia

    Tratamente milenare: aromaterapia și cromoterapia
    Galerie Foto Aromaterapia este un tratament de vindecare holistic, care folosește extracte naturale de plante pentru a promova sănătatea și bunăstarea întregului organism. Uneori este denumită și terapie cu uleiuri...

    Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

    Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

    Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus

    Un spray-insecticid ar putea avea efect asupra noului coronavirus
    Oamenii de știință britanici au încercat să afle dacă spray-ul insecticid „Mosi-guard Natural” poate servi ca mijloc de combatere a noului coronavirus. La ce rezultate s-a ajuns? S-a dovedit că dacă acesta...

    De ce reapar eczemele exact în același loc?

    De ce reapar eczemele exact în același loc?
    Inserm (Institutul Național de Cercetări Medicale al Franței) a analizat cazul eczemelor și explică de ce plăcile cauzate de contactul cu pielea al unui alergen reapar în aceleași locuri, chiar și la mult timp...

    Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon

    Mai multe cești de cafea pe zi cresc speranța de viață a bolnavilor de cancer de colon
    Un studiu realizat de experți de la Institutul Dana-Farber pentru tratamentul și cercetarea cancerului din Boston, Massachusetts arată că, în unele cazuri, cafeaua are un efect uluitor, ameliorând starea...

    Arnica: floare mică, mare utilitate!

    Arnica: floare mică, mare utilitate!
    Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente fără prescripție medicală din farmacii. Este, de asemenea, un clasic în trusa de urgență și geantă sport. Dar care sunt mai exact beneficiile arnicii,...

    Durerea de stern: cauze posibile

    Durerea de stern: cauze posibile
    Sternul este osul din centrul pieptului de care se atașează coastele (prin cartilaj). Acest os este deosebit de expus, durerea în stern este frecventă. Dar care sunt cauzele posibile? În caz de durere la nivelul...

    Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei

    Vaccinul ROR și autismul: punctul final al controversei
    De câțiva ani, adversarii vaccinării de rutină împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) au acuzat vaccinul că provoacă tulburări de dezvoltare de tip autist. Rezultatele a două noi studii ar trebui...

    Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament

    Tetanos: care este timpul de incubație? Consecințe și tratament
    Tetanosul este o boală cauzată de bacteria Clostridium tetani. Cauza paraliziei musculare foarte dureroase, această boală pune viața în pericol la mulți pacienți. Acesta este motivul pentru care vaccinul...

    Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?

    Scleroza multiplă: definiție, simptome și tratament. Ce trebuie făcut?
    Scleroza multiplă (SM) este o patologie care afectează sistemul nervos central și mai precis învelișurile de mielină care înconjoară neuronii și asigură propagarea impulsurilor nervoase. Deci, care sunt cons...

    Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV

    Herpesul genital: ce e de făcut dacă ai fost infectat cu virusul HSV
    Herpesul genital este adesea cauzat de virusul herpes simplex (HSV) de tip 2. Dar HSV 1, responsabil pentru „herpesul la rece” poate fi, de asemenea, responsabil. Odată contractat, este imposibil să scapi de...

    Suplimentele alimentare nu vă protejează inima

    Suplimentele alimentare nu vă protejează inima
    Pentru a avea grijă de inima noastră și de sănătatea noastră, mulți dintre noi apelăm la suplimentele alimentare. Însă gestul nostru zilnic ar fi de fapt degeaba. Majoritatea acestor vitamine, minerale și...

    Bâlbâiala necesită tratament precoce

    Bâlbâiala necesită tratament precoce
    Balbismul afectează 1% din populație, adică 600.000 de francezi și 60 de milioane de oameni din întreaga lume. Este mai puțin o problemă de vorbire decât o tulburare de comunicare. Afectează de trei ori mai m...

    Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar

    Consumă alimente pentru întărirea sistemului imunitar
    Întărirea sistemului imunitar este un aspect deosebit de important pentru orice persoană în perioada rece sau atunci când suferă de anumite probleme de sănătate. Descoperă câteva alimente ce te vor ajuta...

    Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare

    Tulburări de limbaj la copil: semne de avertizare
    Achiziționarea limbajului are loc treptat. Depinde de dezvoltarea anatomică (auzul, organele fonatorii, sistemul nervos central etc.) și factorii de mediu (nivel socio-cultural afectiv, familial etc.). Pentru a...
    Serviciul de email marketing furnizat de