x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alimentaţia bate cancerul

Alimentaţia bate cancerul

de Andrada Floria    |    28 Feb 2008   •   00:00
Alimentaţia bate cancerul
Sursa foto: stockxpertcom/

O alimentaţie dezechilibrată afectează sănătatea tot atât cât tabagismul. Ambele cre­ea­ză terenul favorabil ins­ta­lării cancerului. Principala indicaţie a specialiştilor pentru a evita acest risc este să mâncăm mai multe legume, fructe şi cereale integrale.

O alimentaţie dezechilibrată afectează sănătatea tot atât cât tabagismul. Ambele cre­ea­ză terenul favorabil ins­ta­lării cancerului. Principala indicaţie a specialiştilor pentru a evita acest risc este să mâncăm mai multe legume, fructe şi cereale integrale.

 

Farfuriile mari şi colorate, pline cu morcovi, castraveţi, ardei graşi, roşii nu sunt doar aspectuoase, ci sunt recomandarea numărul unu a specialiştilor pentru a reduce la minimum riscul îmbolnăvirii de cancer.

Legumele sunt bogate în vitamine, minerale şi fibre, elemente esenţiale pentru buna funcţionare a celulelor organismului nostru. Legumele conţin cantităţi consi­derabile de polifenoli şi molecule de sulf, care ajută la eliminarea din organism a substanţelor toxice. Dacă aceste substanţe toxice nu ar fi eliminate, ele ar putea provoca mutaţii celulare. Însă legumele activează enzimele de la nivelul ficatului, producându-se astfel detoxifierea organismului. Legu­me­le conţin de asemenea antioxidanţi, care neutralizează radicalii liberi.

Nutriţioniştii dezvăluie că le­gumele au proprietăţi uimitoare. Spre exemplu, anumite molecule din compoziţia verzei sunt capabile să stopeze dezvoltarea cancerului în fază incipientă. Cum? Ei bine, aceste molecule blochează formarea vaselor de sânge care hrănesc celulele tumorale. Alte substanţe, cum sunt cele din usturoi, distrug rezistenţa celulelor maligne.

 

LEGUMINOASE. Cerealele integrale şi leguminoasele (fasolea, mazărea, lintea etc.) furnizează fibrele de care are nevoie organismul pentru a elimina toxinele rezultate în urma digestiei. Astfel, substanţele dăunătoare rămân mai puţin timp în contact cu mucoasa intestinală, ceea ce este benefic în special pentru prevenirea cancerelor digestive, cum este cancerul de colon, dar nu numai. De aceea, sfatul specialiştilor este să introducem leguminoasele în meniu de mai multe ori pe săptămână.

Nutriţioniştii ne recomandă ca la fiecare masă să diversificăm legumele şi fructele. Cantitatea şi natura compuşilor anticancer variază de la un fruct la altul şi de la o legumă la alta. Legumele şi fructele cu cele mai multe proprietăţi anticancer sunt cele colorate intens: strugurii, fructele de pădure, broccoli, morcovii.

 

andrada.floria@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă