Restaurantele, pizzeriile, fast-food-urile, dar şi cabareturile, bodegile, birturile, "cantinele-restaurant" sau gogoşeriile trebuie să obţină licenţă de fabricaţie de la Ministerul Agriculturii dacă doresc să livreze produse alimentare magazinelor, pentru vănzare.
Restaurantele, pizzeriile, fast-food-urile, dar şi cabareturile, bodegile, birturile, "cantinele-restaurant" sau gogoşeriile trebuie să obţină licenţă de fabricaţie de la Ministerul Agriculturii dacă doresc să livreze produse alimentare magazinelor, pentru vănzare.
Reglementarea este cuprinsă intr-un proiect de ordin al Ministerului Agriculturii, care va inlocui un act normativ din 2003 referitor la condiţiile de obţinere a licenţei de fabricaţie a produselor alimentare. Tudorel Baltă, director in Ministerul Agriculturii, a declarat că in cazul in care o cofetărie are un laborator propriu, iar prăjiturile sunt servite in local, nu este nevoie de o licenţă de la Ministerul Agriculturii, fiind vorba de o vănzare directă. Dar dacă produsele sunt distribuite spre vănzare in magazine, este nevoie de o licenţă.
Detalii. Autorizaţiile se acordă pentru produsele alimentare care se realizează in unităţi şi care se vănd in reţeaua de comercializare in detail sau angro şi nu prin vănzare directă. Ele sunt obligatorii numai pentru producătorii care vor să văndă alimentele şi băuturile pe piaţă. In cazul sifonului, licenţa nu este obligatorie pentru unităţile de cartier, ci pentru distribuitorii din lanţurile de magazine. Condiţiile de obţinere a documentului sunt deţinerea utilajelor şi spaţiilor necesare producţiei şi calificarea profesională. Pentru eliberarea acesteia, producătorul depune o cerere la direcţia agricolă judeţeană, insoţită de o serie de documente, cum ar fi actul de infiinţare a firmei (autorizaţia in cazul persoanelor fizice), specificaţia tehnică a produsului (condiţiile de calitate şi data durabilităţii minimale) şi schiţa-plan a unităţii (include o enumerare a spaţiilor de producţie şi depozitare, a instalaţiilor şi utilajelor, dar şi capacitatea de producţie). De asemenea, va furniza fişa de date privind calificarea personalului, care include şi copii după diplomele de calificare ale angajaţilor. Personalul de conducere a procesului de producţiei şi cel de laborator trebuie să aibă cel puţin pregătire profesională medie de specialitate atestată. Cel de execuţie va cuprinde, preponderent, personal calificat cu pregătire profesională specifică la nivelul de complexitate al activităţilor pe care le desfăşoară. In cazul unei unităţi mici nu va fi nevoie de o diplomă de calificare pentru toţi angajaţii. Licenţele de fabricaţie sunt obligatorii atăt pentru firme, căt şi pentru personale fizice şi asociaţiile familiale autorizate şi trebuie să fie solicitate la deschiderea unităţii de producţie. Licenţa unui producător poate fi suspendată in urma controalelor derulate de Direcţia Inspecţii din minister, dacă, de exemplu, acesta foloseşte alte materii prime decăt cele menţionate pe etichetă sau in specificaţiile comunicate pentru obţinerea licenţei. O licenţă nouă trebuie dobăndită dacă este schimbat obiectul de activitate sau proprietarul fabricii. Producătorii care deţin deja licenţă nu trebuie să obţină o nouă autorizare, după adoptarea acestui proiect de ordin.