x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alimente înşelătoare

Alimente înşelătoare

de Steluta Indrei    |    06 Mar 2008   •   00:00
Alimente înşelătoare

Alimentele rafinate, produse de industria alimentară cu aprobări în regulă, nu sunt recomandate nici măcar omului sănătos, şi cu atât mai puţin celui bolnav.

SFAT - Evitaţi îndulcitorii artificiali

 

Alimentele rafinate, produse de industria alimentară cu aprobări în regulă, nu sunt recomandate nici măcar omului sănătos, şi cu atât mai puţin celui bolnav.

În volumul “Alimentaţia echilibrată a omului sănătos. Principiile dietei naturiste”, doctorul Pavel Chirilă atrage atenţia asupra alimentelor obţinute prin procesare industrială. “Industria alimentară lansează tot timpul alimente cu aprobări în regulă, care, în conceptul medicinei naturiste, nu sunt recomandate nici măcar omului sănătos, darămite celui bolnav”.

RECOMANDARE. În volumul său, autorul menţionează o listă orientativă cu numele generic al unor asemenea alimente care prezintă mari abateri de la alimentaţia ancestrală ori sunt contrafaceri, amestecuri de substanţe de sinteză etc. Doctorul Pavel Chirilă ne recomandă să evităm aceste alimente “categoric”, “deoarece produc o intoxicare lentă a organismului, iar efectul de cele mai multe ori ireversibil se observă după mulţi ani”.

Dr Pavel Chirirlă mai precizează că grăsimile animale (în special slănina şi untura), deşi sunt naturale, trebuie evitate, pentru că există numeroase studii care le incriminează ca factor de risc în creşterea incidenţei cancerului şi aterosclerozei.

 

Recomandare. Această listă de alimente ar trebui respectată de toată lumea, dar în mod special ar trebui eliminate din alimentaţia copiilor, vârstnicilor şi a bolnavilor cronic. Majoritatea alimentelor aflate pe această listă conţin aditivi, dovediţi a fi periculoşi pentru sănătatea consumatorilor. Nu întâmplător aceste alimente au fost numite înşelătoare, deoarece multe dintre ele au gust, miros sau aspect plăcute ispitindu-i pe consumatori.

Analizând alimentele de pe această listă, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, confirmă faptul că alimentele înalt procesate sunt răspunzătoare de declanşarea multor boli, dar şi de predispoziţia pentru obezitate.

Multe dintre aceste alimente creează chiar un fel de dependenţă în rândul consumatorilor. Dar cel mai grav este că alimentele înalt procesate fac parte din hrana zilnică a copiilor, ei fiind supuşi unui proces de “otrăvire” treptată.

 

Alungaţi-le de la masă

zahărul şi alimentele preparate cu zahăr, cu excepţia zahărului brun, care este acceptat de majoritatea autorilor;

îndulcitori ca aspartamul şi ciclamatul;

margarina;

băuturile răcoritoare chimizate;

laptele praf;

mezelurile preparate industrial;

conservele;

praful de ouă;

supele instant;

cafeaua solubilă;

alimentele aditivate cu E-uri;

apa de reţea;

alimentele care conţin hidrolizat de proteină;

alimentele rezultate din organisme modificate genetic;

apa de suprafaţă, din cauza cantităţilor mari de nitriţi;

alimentele obţinute din culturi tratate cu îngrăşăminte chimice;

laptele şi băuturile sterilizate cu raze gama;

alimentele congelate timp îndelungat sau decongelate şi congelate de mai multe ori.

×