x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alimentele false sperie Europa

Alimentele false sperie Europa

de Nicoleta Catana    |    02 Noi 2007   •   00:00

Cantitatea de alimente contrafăcute, băuturi şi produse agricole este in continuă creştere, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică




Cantitatea de alimente contrafăcute, băuturi şi produse agricole este in continuă creştere, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Kiwi-ul, legumele conservate, laptele praf, untul, produsele pentru bebeluşi, cafeaua instant, alcoolul şi băuturile sunt cel mai des supuse unor astfel de tratamente, conform OECD. Această problemă nu numai că provoacă daune considerabile brandurilor, dar presupun şi un cost suplimentar din partea companiilor care se văd nevoite să işi sporească măsurile de protecţie, ca de exemplu, marcarea ambalajelor cu holograme.


ŢINTĂ.
Raportul OECD dezvăluie că băuturile alcoolice reprezintă o prioritate pentru acest sector datorită valorii ridicate a brandului şi a impozitului. Răspunsul industriei alimentare in acestă problemă a fost că cea mai frecventă incălcare a legii a fost inlocuirea sticlelor originale cu unele de o calitate inferioară. Kiwi-ul, ceaiul, whisky-ul şi Scotch-ul sunt cele mai elocvente exemple in acest caz. In timp ce industria alimentară furnizează puţine informaţii despre efectele economice ale produselor contrafăcute, un reprezentant din industria alimentară estimează că vănzările de lichior vor scădea cu 54 de milioane de dolari.


COSTURI. Pentru a estima căt mai corect pericolul produselor contrafăcute şi a se asigura că duc o luptă eficientă impotriva acestora, companiile au investit sume considerabile in fiecare an, aproximativ 75 de milioane de dolari la nivel global. OECD a subliniat faptul că aceste sume adunate indică măsura in care situaţia financiară a pieţei alimentelor este expusă pericolelor, atăt in ceea ce priveşte nivelul scăzut al vănzărilor, căt şi măsurile de precauţie pe care trebuie să le ia firmele din acest sector care au un număr foarte ridicat de tranzacţii de protejat. Acestea se referă la modalităţi tehnice de protecţie, ca hologramele şi microfoturile (imagini obţinute printr-o fotocopie), modificări ale codului de bare, grupuri numerotate, marcatoare, etc.


APRECIERI. Este foarte greu să se facă o estimare a cantităţii de produse contrafăcute. Asociaţia Europeană a Mărcilor (AIM) a raportat o situaţie a mărfurilor care indică o creştere a volumului de produse alimentare şi a băuturilor cu 250% intre 2003 şi 2005, China fiind principala sursă de producţie, distribuţie şi vănzări a alimentelor şi băuturilor contrafăcute. Comisia Europeană a raportat că, in timp ce numărul cazurilor inregistrate a rămas relativ constant in ultimii ani, in jur de 5,2 milioane cazuri de produse contrafăcute, băuturi şi alcool au fost confiscate in 2005, ceea ce reprezintă o creştere cu 118% faţă de 2003.





×
Subiecte în articol: bun de consum