Alimentele supraprocesate ieftine şi uşor de utilizat, cum ar fi unele semipreparate, biscuiţi, băuturi carbogazoase şi burgeri, favorizează îmbătrânirea biologică a persoanelor care le consumă în mod regulat.
Potrivit unui studiu spaniol publicat în American Journal of Clinical Nutrition, experţii de la Universitatea din Navarra au studiat lungimea telomerilor - un marker biologic al îmbătrânirii, la 886 de spanioli cu vârsta peste 55 de ani, ţinând cont de consumul zilnic de alimente procesate. Pe baza rezultatelor, cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă bogată în alimente procesate duce la o îmbătrânire celulară mai rapidă. Subiecţii au furnizat probe de salivă pentru analize genetice şi şi-au descris dieta zilnică. Studiile au corelat aceste alimente supraprelucrate, care sunt de obicei prea grase, prea dulci şi sărate, cu boli precum obezitatea, hipertensiunea, diabetul şi diferite tipuri de cancer. Persoanele care consumă mai mult de trei porţii de alimente procesate pe zi............