x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alimentul despre care știai că te îngrașă dar care, de fapt, te ajută să slăbești. Dacă îl gătești corect

Alimentul despre care știai că te îngrașă dar care, de fapt, te ajută să slăbești. Dacă îl gătești corect

16 Iul 2016   •   21:10
Alimentul despre care știai că te îngrașă dar care, de fapt, te ajută să slăbești. Dacă îl gătești corect
Sursa foto: Stockbyte/Getty Images

Într-o lume în care obezitatea a devenit o problemă, este de înțeles că nutriția s-a trasformat aproape într-o obsesie. Și există câteva alimente despre care chiar și cei nepreocupați de subiect știu că îngrașă. Nu în toate cazurile, însă, acest lucru este și adevărat.

„Cartofii îngrașă” este una dintre cele mai răspândite idei legate de nutriție. Cel mai probabil știi asta dar, foarte probabil, nu poți să spui exact unde ai auzit-o sau care este explicația. Cartoful, după părerea mea, este printre cele mai nedreptățite alimente de nebunia dietelor și a mâncatului sănătos. Și asta pentru că, de fapt, este un aliment foarte valoros.

Problema cu el a apărut, după părerea mea, pentru că bucătăria modernă, și nu mă refer doar la cea românească, a împământenit numai obiceiuri nesănătoase în ceea ce-l privește. Explicația am aflat-o de la profesorul Mencinicopschi și anume: cartofii conțin mult amidon care nu este digerat de aceleași enzime și în aceleași condiții de PH ca proteinele de origine animală. Deci, în primul rând, nu trebuie mâncați ca garnitură pentru carne. Vedeți deja care este problema.  În mentalul colectiv, cartoful este întipărit fix ca garnitură pentru carne. Așadar, aceasta este prima greșeală.

A doua este combinarea cu pâinea. Sau cu alte produse făinoase deci nu-l mâncați nici paste. Singurele combinații corecte pentru cartof sunt cu legume: fierte, gratinate, salate.

A treia greșeală enormă, și asta știu că mulți nu vor să audă, este să-i mănânci prăjiți în ulei. Înțelegeți acum de unde renumele prost al cartofului. :))

Dacă, însă, știi cum să-i mănânci, cartofii nu numai că nu te îngrașă dar chiar te ajută să slăbești! Așadar…

Cum se consumă corect cartofii

Fierți sau copți ÎN COAJĂ, și asta pentru că aproape jumătate din nutrienți se află în aceasta. Iar cei mai indicați sunt cei roșii cu coajă subțire. Cartofi noi adică. Preparați așa, 100 de grame de cartofi conțin cam 80 de calorii. Dacă o prăjești, aceeași cantitate conține până la 400 de calorii! Deci diferență enormă. Așadar, cartofii copți sau fierți nu îngrașă.

 

Citeste mai mult pe andreeasava.ro

×