x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aloe vera şi digestia

Aloe vera şi digestia

de Oana Antonescu    |    30 Apr 2008   •   00:00
Aloe vera şi digestia
Sursa foto: stockexpertcom /

O jumătate de pahar cu suc de aloe vera pe zi ajută digestia şi favorizează eliminarea toxinelor din organism. Mai mult, această plantă tratează orice infecţie sau inflamaţie a stomacului şi a tractului intestinal.

O jumătate de pahar cu suc de aloe vera pe zi ajută digestia şi favorizează eliminarea toxinelor din organism. Mai mult, această plantă tratează orice infecţie sau inflamaţie a stomacului şi a tractului intestinal.

 

În compoziţia plantei se găseşte acid caprilic natural, o substanţă foarte eficientă împotriva infecţiilor cu ciuperci sau bacterii. Agenţi patogeni precum Candida albicans sau citrobacter provoacă o distrugere severă a flo­rei intestinale normale şi cauzează deseori tulburări digestive. Aloe vera elimină eficient aproape toate bacteriile şi fungii care infectează tractul digestiv. În volumul “Hrană vie pentru sănătate”, dr Gillian McKeith recomandă sucul de aloe în tratamentul infecţiilor bacteriene şi fungice.

Potrivit dr Gillian McKeith, aloe vera tratează şi problemele de malabsorbţie şi reglează dezechilibrele dintre bacteriile “bune” şi “rele” aflate în stomac şi în intestin. Sucul de aloe ajută organismul să crească secreţia bacteriilor benefice. Aloe vera îmbunătăţeşte de asemenea peristaltismul intestinal, acea mişcare vălurită a intestinului prin care se îndepărtează reziduurile. Specialiştii au observat că sucul de aloe îmbunătăţeşte tonusul muscular al pereţilor intestinali şi acce­lerează astfel trecerea alimentelor prin intestine, prevenind constipaţia sau balonările.

 

ANTIINFLAMATOR. Enzima bradikininază împreună cu cei patru steroizi vegetali din compoziţia plantei medicinale au proprietăţi puternic antiinflamatorii. Mai mult, aloe vera conţine acid salicilic, un compus de tipul aspirinei, cu efect antiinflamator şi antibacterian. De aceea, consumul regulat de suc de aloe vera ajută la vindecarea unor afecţiuni precum colita, diverticulita sau sindromul colonului iritabil. Gelul de aloe vera s-a dovedit eficient şi în tratamentul ulcerelor peptice. Un studiu publicat în revista So­cietăţii Americane de Osteopatologie a demonstrat că o linguriţă de gel administrat zilnic poate vindeca complet această formă de ulcer în 12 luni de tratament. Gelul de aloe formează un strat protector pe tractul intestinal, care s-a demonstrat că rezistă pînă la 48 de ore. Dr Gillian McKeith recomandă aloe vera şi persoanelor care au un mediu mult prea acid în stomac. În compoziţia plantei intră substanţe care scad pH-ul gastric şi împiedică secreţia acidului în exces în stomac, prevenind astfel inflamaţiile ţesuturilor intestinale.

 

Administrare

 Suc, gel sau tablete din aloe vera se pot procura de la magazinele cu profil naturist sau de la farmacii. Dintre aceste produse, dr Gillian McKeith recomandă în mod special sucul de aloe. Pentru că nu are un gust foarte plăcut, el poate fi amestecat cu sucuri naturale de fructe, o combinaţie foarte bună fiind cu suc de mere. În scopul prevenirii problemelor gastrointestinale se administrează un sfert de pahar de suc de aloe vera amestecat cu trei sferturi de pahar de suc de mere. Însă pentru tratamentul unor afecţiuni ale stomacului sau intestinelor este necesară o cantitate dublă de suc: un sfert de pahar dimineaţa şi un sfert seara. Durata administrării variază însă de la un caz la altul, în funcţie de gravitatea afecţiu­nii. De aceea, înainte de a începe un astfel de tratament trebuie să cereţi sfatul unui medic.

 

oana.antonescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă vera aloe