x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ambalarea hranei

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    25 Mar 2009   •   00:00

Fie că este aliment banal sau aliment funcţional, ambalajul trebuie să spună totul despre acesta.



O specialistă în domeniu, conf. dr ing. Maria Turtoi de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, precizează că ambalarea produselor alimentare este un proces cel puţin la fel de important ca oricare altul din întregul şir de transformări la care este supusă materia primă vegetală sau animală. Un produs alimentar nu-şi îndeplineşte misiunea până nu apare pe rafturi. Pentru a putea fi dizlocat din locul de fabricaţie în locul de distribuţie acesta trebuie să fie ambalat.

Majoritatea alimentelor se comercializează ambalate, prin urmare aspectul estetic al ambalajului se mulează perfect pe noţiunea complexă de calitate a alimentului. Ambalajul de transport diferă de ambalajul de desfacere, cel din urmă având şi funcţia de informare a consumatorului. Generic, ambalajul trebuie să protejeze produsul împotriva deteriorării, pierderilor cantitative şi calitative, noxelor din mediul înconjurător şi mai ales să păstreze proprietăţile produsului ca marfă. Confortul pe care îl aduc ambalajele se traduce prin posibilitatea porţionării adecvate a alimentelor, astfel încât să poată fi consumate fie individual, fie de întreaga familie, dar şi a faptului că unele mâncăruri pot fi consumate direct din ambalaj, după tratarea termică la cuptor sau la microunde. Poate cea mai importantă funcţie este cea de comunicare! Informarea consumatorului cu elementele de identificare ale producătorului şi educarea cu date referitoare la compoziţie, cantitate, date nutriţionale, dar şi legate de termenul de valabilitate sunt funcţii-cheie.

Nu în ultimul rând, ambalajul trebuie să "vândă" produsul. Funcţia acesta comercială este strâns legată de popularitatea produsului în rândul consumatorilor. Cromatica ambalajului trebuie să se potrivească, totuşi, produsului pe care îl conţine ambalajul. Materialele din care sunt confecţionate ambalajele sunt extrem de diverse de la sticlă la ceramică, de la metal la plastic, de la materiale celulozice la materiale plastice. Dincolo de utilitatea absolută a ambalajelor, precum şi de siguranţa pe care ne-o oferă ambalajele nereturnabile, trebuie să admitem că în ultimii 20 de ani am importat o adevărată tehnologie de obţinere a materialelor de ambalaj şi a ambalajelor.

×
Subiecte în articol: bun de consum