x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Amenzi pentru patiseri şi cofetari

Amenzi pentru patiseri şi cofetari

de Mihaela Ionescu    |    25 Iun 2009   •   00:00

În cursul lunii mai, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat modul de respectare a prevederilor legale privind calitatea, etichetarea şi publicitatea, precum şi respectarea normelor de transport, depozitare şi comercializare a produselor de patiserie şi de cofetărie.



Comisarii ANPC au verificat 564 operatori economici şi peste 25.000 kg de produse constatându-se abateri de la prevederile legale la 447 operatori economici.

Comercializarea produselor de cofetărie şi patiserie ce prezentau caracteristici neconforme cu cele impuse prin acte normative sau declarate de producători. În Bucureşti se comercializau baclava glazurată şi rulouri cu gem de fructe, aflate în cadrul datei durabilităţii minimale, cu modificări organoleptice, respectiv colonii de mucegai, gust şi miros nespecific, de fermentat.

În judeţul Suceava se comercializau cozonaci expiraţi de şapte zile şi cornuri cu nucă având data durabilităţii minimale depăşită de două zile. În judeţul Vaslui se comercializau prăjituri expirate de trei zile, foi de prăjitură expirate de circa 40 de zile, fursecuri expirate de circa 10 zile, perniţe expirate de circa 4 luni, "Indiene" expirate de circa 10 zile, prăjitură "ALEXIA" expirată de circa 40 de zile.

În judeţul Sibiu se comercializau sărăţele cu telemea expirate de 33 zile şi foi cremşnit expirate de 14 zile. În judeţul Mureş se comercializau ecleruri cu data limită de consum depăşită cu două zile, blaturi de tort cu data durabilităţii minimale depăşită cu 25 zile, praf CAKE expirat de 80 zile.

De asemenea, s-au găsit produse fără elemente de identificare sau unităţi comerciale care nu respectau condiţiile de depozitare, manipulare şi expunerea la vânzare a produselor de patiserie şi de cofetărie, precum şi a materiilor prime utilizate în fabricaţie.

Alte abateri constatet au fost: cântare neverificate metrologic utilizate în procesul de producţie sau amplasate într-o formă de vizibilitate neaccesibilă consumatorului, neafişarea orarului de funcţionare, neafişarea adresei şi a numărului de telefon ale CJPC şi a numărului de telefon cu apelare gratuită TELCONS 0800 080 999, neafişarea la loc vizibil a codului unic de înregistrare la Registrul Comerţului (CUI), lipsa autorizaţiei de funcţionare pentru activitatea desfăşurată.

×
Subiecte în articol: bun de consum expirate