CE BEM, CE MÎNCĂM ● 100 de grame de produs îngraşă foarte mult
Amestecul de ingrediente din acest tort îl include în categoria
produselor industrializate, care pun în pericol sănătatea
consumatorilor mai ales dacă este consumat în exces.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● 100 de grame de produs îngraşă foarte mult
Amestecul de ingrediente din acest tort îl include în categoria produselor industrializate, care pun în pericol sănătatea consumatorilor mai ales dacă este consumat în exces.
Tortul AndaLusa are la bază "pandişpan umplut (32%) cu cacao degresată şi cu gem de caise". Produsul analizat are în compoziţie "zahăr, făină de grîu fraged tip «0», sirop de glucoză, fructoză, grăsimi vegetale, ouă, apă, uleiuri şi grăsimi vegetale hidrogenate, gem de caise 6,6% (piure de caise, zahăr, sirop de glucoză, fructoză, gelifiant: pectină, regulator de aciditate: acid citric E 330, arome), praf de cacao degresată (2%), alcool, fulgi din ciocolată 1% (zahăr, grăsimi vegetale hidrogenate, lapte praf degresat, fulgi de ciocolată, lactoză, emulsificatori, lecitină E 322, arome, agent de glazurare: E 904 Shellac), pastă de alune (1%), emulsificatori: mono şi digliceride din acizii graşi E 471, lecitină E 322, stabilizator: sorbitol E 420, arome, dextroză, agenţi de creştere: carbonat acid de sodiu E 500 (ii), difosfat disodic E 450(i), sare, regulator de aciditate: acid citric E 330". 100 de grame de tort au valoarea energetică kcal 370/ kj 1553, proteine g 4,79, carbohidraţi g 54,53, grăsimi g 14,73.
ANALIZĂ. Tortul este un produs de cofetărie din categoria alimentelor rafinate, înalt procesate, cu un profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este dat de excedentul de zaharuri cu un index glicemic foarte ridicat (zahăr, sirop glucoză-fructoză, dextroză) şi absorbţie rapidă, dar şi de zaharurile cu absorbţie lentă (amidon din făina din grîu moale). Glucidele imprimă o încărcătură glicemică foarte ridicată produsului, făcîndu-l periculos pentru pancreasul endocrin, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Tortul conţine şi o cantitate mare de grăsimi, cele hidrogenate fiind periculoase pentru sănătatea sistemului cardiovascular şi cel nervos. Produsul mai are în compoziţie şi o serie de aditivi alimentari care aduc un surplus de fosfor (E 450), dezechilibrînd balanţa calciu-fosfor şi împiedicînd fixarea calciului în oase. Consumatorii trebuie să fie atenţi la sursele de gluten, lactoză, sodiu (sare, carbonat acid de sodiu E 500, difosfat disodic E 450), ou. Tot acest amestec îi imprimă produsului o densitate calorică ridicată, 370 kcal/100 g.
CONCLUZII. Produsul nu este recomandat supraponderalilor şi obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, copiilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, de boli hepato-renale, de dislipidemie, hipertensivilor, hiperuricemicilor (gută), celor cu un nivel ridicat de hemoglobină glicozilată, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de boli neurodegenerative şi cancer. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Cei cu intoleranţă la lactoză, ou sau alte componente vor testa în prealabil produsul.
Precizări
Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele acestora asupra sănătăţii noastre. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021-318.20.37 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi îi prezentăm compoziţia produsului alimentar şi datele nutriţionale preluate din eticheta acestuia, însă fără a i-l prezenta.Citește pe Antena3.ro