Cercetătorii au descoperit că deținerea de animale de companie este asociată cu rate mai lente de scădere a memoriei și fluenței verbale în rândul vârstnicilor care trăiesc singuri.
Studiul a inclus 7.945 de participanți britanici, de la English Longitudinal Study of Aging, cu o vârstă medie de 66 de ani. Urmăriți pe o perioadă de 8 ani, mai mult de o treime din aceștia (35,1%) dețineau animale de companie; iar circa 30% locuiau singuri.
Studiile anterioare sugerează că viața în solitudine este un factor de risc pentru dezvoltarea demenței și a declinului cognitiv, dar printre acești oameni, creșterea câinilor sau a pisicilor a fost legată de reducerea sentimentului de singurătate.
Unele cercetări arată că deținerea de animale de companie este asociată cu o memorie verbală și o funcție executivă mai bună, dar altele nu au găsit nicio dovadă.
Noua cercetare, publicată în Rețeaua JAMA, și-a propus să exploreze asocierea dintre îmbătrânirea în singurătate – o tendință care a fost în creștere în ultimele decenii – și deținerea de animale de companie. Iar rezultatele au fost clare.
„Deținerea de animale de companie a compensat asocierile dintre traiul singur și scăderea ratei memoriei verbale și fluenței verbale”, spune autorul studiului, prof. Ciyong Lu, de la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, China.
A fost „un modificator semnificativ” în toate cele 3 asociații – cunoașterea verbală compusă, memoria verbală și fluența verbală.
„Deținerea de animale de companie a fost asociată cu rate mai lente de declin în rândul adulților în vârstă care trăiesc singuri.”
Dar a deține o pisică sau un câine nu a făcut nicio diferență pentru persoanele vârstnice care locuiau cu alți oameni.
„Aceste constatări sugerează că deținerea de animale de companie poate fi asociată cu un declin cognitiv mai lent în rândul adulților în vârstă care trăiesc singuri”, potrivit goodnewsnetwork.org.