x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Antioxidanţi naturali

0
Autor: Dr. ing. Gabriela Berechet 18 Sep 2008 - 00:00
Antioxidanţi naturali

Este unanim recunoscut că, dincolo de aspectele legate de genetică, o serie de maladii specifice civilizaţiei contemporane îşi are originea în calitatea actului alimentar, atît sub aspect cantitativ, cît mai ales din punct de vedere calitativ.

Este unanim recunoscut că, dincolo de aspectele legate de genetică, o serie de maladii specifice civilizaţiei contemporane îşi are originea în calitatea actului alimentar, atît sub aspect cantitativ, cît mai ales din punct de vedere calitativ.

Aşa cum afirma în lucrarea de specialitate profesorul Segal, în “Alimente funcţionale” din 1999, politica nutriţională adoptată în diverse ţări, ca şi în România, se bazează pe promovarea unor alimente noi, cu potenţial biologic foarte ridicat, obţinute fie din materii prime cu un conţinut valoros în compuşi biologic activi, fie printr-o procesare care să mărească potenţialul lor nutritiv.

Elaborarea unor produse care asigură beneficii pentru sănătate este de dată relativ recentă şi vine ca urmare a acceptării ideii că alimentaţia are un rol determinant în prevenirea şi tratamentul unor boli.

Faţă de alimentele convenţionale, tehnologia alimentelor nou proiectate are un obiectiv suplimentar şi anume minima intervenţie a aditivilor alimentari chimici de sinteză, optimizarea unor caracteristici senzoriale (culoare, textură), prevenirea apariţiei mirosurilor nespecifice în timpul păstrării alimentelor congelate, stoparea multiplicării microbiene în timpul păstrării diferitelor sosuri la temperatura camerei, prevenirea oxidării tocoferolilor în uleiuri etc.

 

Natura, în sprijinul specialiştilor

Oxidarea grăsimilor este una din cauzele principale ale reducerii calităţii nutritive şi senzoriale a cărnii şi a produselor din carne păstrate congelate. Una din metodele folosite pentru prevenirea oxidării grăsimilor este folosirea antioxidanţilor, despre care s-a relatat pe larg într-unul din articolele precedente. Extractele hidrosolubile la temperaturi ridicate din mirt, rozmarin, urzică şi frunze de lămîi şi-au dovedit eficacitatea în reducerea activităţii peroxidazei, enzimă incriminată de rîncezirea grăsimilor în timpul depozitării, şi a acidului tio-barbituric. Cel mai eficient efect antioxidant asupra lipidelor l-au avut extractele hidrosolubile de mirt şi de rozmarin.

 

Industria cărnii

Specialiştii de la Universitatea Ondokuz Mayis din Turcia au comunicat recent date încurajatoare pentru specialiştii din industria cărnii: aportul de numai 10% extract hidrosolubil la cald de mirt în produsele din carne şi preparate din carne (hamburger, chiftele, pastă de mici etc.) destinate congelării previne propagarea proceselor oxidative în grăsimi, precum şi modificarea culorii, un atribut extrem de sensibil în opţiunea clienţilor de a cumpăra alimente congelate.

 

Preocupare pentru sănătate

Recunoscut pentru beneficiile aduse sănătăţii, uleiul de porumb este totuşi un aliment cu un potenţial de oxidare extrem de mare din cauza gradului ridicat de nesaturare a acizilor graşi din structură. De asemenea, o altă preocupare este păstrarea aromei specifice pe toată durata de viaţă a produsului alimentar în care este utilizată grăsimea, ceea ce presupune rezistenţă la degradări oxidative sau lipolitice ale aromelor.

Cercetătorii de la Universitatea Ioannina din Grecia au demonstrat că extractele din vinul alb şi unii acizi fenolici au capacitatea de a inhiba oxidarea uleiului de porumb. Tratate în paralel cu antioxidanţi sintetici (butil-hidroxi-anisol, BHA) şi acizi fenolici extraşi din vinul alb, probele de ulei de porumb au demonstrat o mai bună stabilitate la procesele oxidative ale ultimilor.

Acidul galic şi acidul cafeic extraşi din vinul alb şi-au manifestat o activitate lipoprotectoare mai mare decît a butil-hidroxi-anisol E320, ceea ce deschide noi perspective în utilizarea ingredienţilor naturali în obţinerea de alimente fără aditivi alimentari.

 

E320 Butil-hidroxi-anisol

Butil-hidroxi-anisolul (BHA) este unul dintre cei mai utilizaţi antioxidanţi în industria alimentară. Poate fi găsit în aproape toate tipurile de produse, de la mezeluri la dulciuri. Efectele lui asupra sănătăţii sînt dintre cele mai nocive, arată studiile făcute de oameni de ştiinţă. E320 poate provoca alergii şi stări de somnolenţă, poate induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Mai mult, consumat în doze mari este cancerigen şi are efecte estrogenice. Doza zilnică admisă stabilită de JEFCA (forul european care reglementează utilizarea aditivilor alimentari) este de 0,5 mg/kg corp. Această cantitate poate fi depăşită în cazul în care nu citim cu atenţie etichete alimentelor şi consumăm  alimente ce au în compoziţie BHA. Aceleaşi efecte le are şi butil-hidroxi-toluenul (BHT) E321.

 

Alţi antioxidanţi

În industria alimentară sînt utilizaţi foarte mulţi antioxidanţi, în toate produsele de pe piaţă. Printre cei inofensivi se numără E300 acid ascorbic, E301 ascorbat de sodiu, E302 ascorbat de calciu, E304 palmitat de ascorbil, E306 tocoferoli, E307 alfa-tocoferoli, E308 gamma-tocoferoli, E309 delta-tocoferoli, E321 lecitina, E334 acid L-tartric, E335 tartrat monosodic, E336 tartraţi de potasiu, E337 tartrat dublu de sodiu şi potasiu. Pe lista antioxidanţilor de care trebuie să ne ferim se află E310 galat de propil, E311 galat de octil, E312 galat de dodecil, E320 butil-hidroxi-anisol, E321 butil-hidroxi-toluen, E339 fosfaţi de sodiu, E340 fosfaţi de potasiu, E341 fosfaţi de magneziu, E385 etilen-diamină tetraacetat de calciu disodiu EDTA. În lista antioxidanţilor intră şi două substanţe care sînt încă în studiu, dar despre care nu se ştiu foarte multe informaţii şi de aceea ar trebui evitate: E315 acid erithorbic şi E316 erithorbat de sodiu.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 



Mai multe titluri din categorie

78% dintre persoanele vaccinate anti COVID-19 sunt protejate de formele grave

78% dintre persoanele vaccinate anti COVID-19 sunt protejate de formele grave
Circa 80% dintre persoanele vaccinate anti COVID-19 sunt protejate de formele grave ale infecției și la șase luni după rapel. Totodată, anticorpii se păstrează mai mult față de bărbați, arată un studiu M...

7 Uleiuri esențiale și beneficiile lor 

7 Uleiuri esențiale și beneficiile lor 
Galerie Foto Se vorbește mult despre uleiurile esențiale, unii le privesc ca pe niște substanțe miraculoase, alții spun că nu e adevărat și că e vorba doar despre legende nedemonstrate științific, iar adevărul probabil...

5 motive pentru care ar trebui să îți pui aparat dentar

5 motive pentru care ar trebui să îți pui aparat dentar
Multe persoane asociază purtarea aparatului dentar cu vârsta copilăriei, însă corectarea danturii se poate realiza oricând. Chiar și adulții își pot pune aparat dentar fără probleme, deoarece dinții se pot...

3 tipuri de remedii antireumatice eficiente care calmează rapid durerea

3 tipuri de remedii antireumatice eficiente care calmează rapid durerea
Reumatismul este un termen generic folosit mai mult în popor pentru a descrie afecțiunile reumatice. Specialiștii în medicină, însă, preferă să definească exact boala reumatică, pentru a putea recomanda cel ma...

Soluția pentru valul 4 al pandemiei. Românii vor beneficia cel mai bun antiviral tratarea COVID-19

Soluția pentru valul 4 al pandemiei. Românii vor beneficia cel mai bun antiviral tratarea COVID-19
Cel mai mare producător de medicamente din România, Terapia Cluj, este pregătit să asigure cantități record de FluGuard, practic Favipiravirul care lipsește din farmaciile din țară și care este medicamentul...

Moderna face previziuni despre sfârșitul pandemiei de COVID-19. Cum va fi a treia doză de vaccin

Moderna face previziuni despre sfârșitul pandemiei de COVID-19. Cum va fi a treia doză de vaccin
Pandemia de COVID-19 s-ar putea încheia anul viitor datorită vaccinării populației, estimează CEO-ul companiei americane Moderna Inc, Stephane Bancel, citat de Reuters. "Peste un an începând de astăzi, cred...

Sănătate: Ce au păţit nouă tineri care au fost puşi să facă sport înainte să doarmă

Sănătate: Ce au păţit nouă tineri care au fost puşi să facă sport înainte să doarmă
Un studiu recent, publicat în revista Nature, a evidenţiat legătura dintre antrenamentul intens şi odihna profundă. Sportul te ajută să dormi mai bine. Impactul activităţii fizice asupra calităţii somnului ...

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii între 16-19 ani. Situația dezastruoasă din România

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii între 16-19 ani. Situația dezastruoasă din România
Copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani au fost vaccinați doar în proporție de 5%, în timp ce la categoria de vîrstă 16-19 ani rata de acoperire vaccinală ajunge la 20%. Coordonatorul campaniei de...

Situație critică a locurilor la ATI pentru bolnavii de COVID-19

Situație critică a locurilor la ATI pentru bolnavii de COVID-19
În spitalele din țară mai sunt libere doar 16 paturi de terapie intensivă pentru bolnavii cu COVID-19. Dintre acestea, șase sunt în Capitală. Conform datelor existente în aplicația alerte.ms,...

Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer, sigur la copiii între 5 și 11 ani

Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer, sigur la copiii între 5 și 11 ani
Vaccinul Pfizer este sigur la copiii cu vârste între 5 și 11 ani și generează un răspuns imun puternic, anunță reprezentanții companiei. Pfizer și BioNTech au testat pe copii aproximativ o treime din doza...

Cum alegi cel mai bun carucior pentru copilul tau?  Sfaturi utile!

Cum alegi cel mai bun carucior pentru copilul tau?  Sfaturi utile!
Venirea unui copil pe lume este o schimbare uriasa in orice familie. Dintr-o data, toata atentia se indreapta asupra acestui nou membru, care trebuie sa creasca sanatos si fericit. Primii pasi pe care ii fac parintii ...

Capitala nu mai are niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19

Capitala nu mai are niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat nu mai este liber la terapie intensivă în București pentru pacienții bolnavi de COVID-19. Conform datelor existente în aplicația alerte.ms, luni la ora 14.00, în România există 1.087 de paturi de...

Fast and Fixed - cele doua cuvinte nu exprima toate calitatile acestui implant dentar!

Fast and Fixed - cele doua cuvinte nu exprima toate calitatile acestui implant dentar!
Galerie Foto Daca iti lipsesc majoritatea dintilor, mai mult ca sigur iti doresti sa rezolvi aceasta problema. O astfel de operatiune nu este insa atat de simpla, iar proteza mobila nu reprezinta neaparat solutia potrivita....

Ce spune directorul INSP despre valul 4 al pandemiei de COVID-19. La câte cazuri de infecții pe zi se va ajunge

Ce spune directorul INSP despre valul 4 al pandemiei de COVID-19. La câte cazuri de infecții pe zi se va ajunge
Unii medici estimează că infecțiile cu COVID-19 vor crește alarmant până la sfârșitul lunii octombrie dacă nu se iau măsuri de prevenție.  “Fără vaccinare și respectarea regulilor, la sfârșitul...

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi
Deschiderea școlilor în plin val 4 al pandemiei de COVID-19 crează temeri autorităților și părinților. Medicul Mihai Craiu explică ce s-a întâmplat în Statele Unite, unde elevii au început să meargă...
Serviciul de email marketing furnizat de