CE BEM, CE MÅNCÅM
Galbenul de chinolină dă culoarea
Băutura are un strop de suc natural de lămâie, iar gustul de soc este obţinut din arome. Acestea sunt amestecate cu aditivi alimentari, unii dintre ei foarte nocivi.
Galbenul de chinolină dă culoarea
Băutura are un strop de suc natural de lămâie, iar gustul de soc este obţinut din arome. Acestea sunt amestecate cu aditivi alimentari, unii dintre ei foarte nocivi.
CE BEM, CE MÅNCÅM
Galbenul de chinolină dă culoarea
Băutura are un strop de suc natural de lămâie, iar gustul de soc este obţinut din arome. Acestea sunt amestecate cu aditivi alimentari, unii dintre ei foarte nocivi.
BIBO "soc şi lămâie" este o "băutură răcoritoare carbogazoasă cu aromă de soc şi suc de lămâie". Ingredientele acestui produs sunt, după cum sunt înscrise pe etichetă: "apă naturală minerală Biborţeni – forajele F7+F8+F9, zahăr, dioxid de carbon, E 290, extract de lămâie, suc natural de lămâie (min. 0,7%), acidifiant: acid citric E 330, aromă, stabilizatori: gumă arabică E 414, gumă de esteri E 445, coloranţi: caramel cu sulfit de amoniu E 150d şi galben de chinolină E 104, conservant benzoat de sodiu E 211".
ANALIZÅ. Produsul analizat este o băutură carbogazoasă aromată pe bază de apă naturală minerală, zaharoză, dioxid de carbon, extracte de lămâie şi aditivi alimentari. Apa minerală utilizată la fabricarea băuturii este mult mai sănătoasă şi indicată consumului decât produsul rezultat din ea, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că are o cantitate ridicată de zaharoză. Coloranţii utilizaţi fac parte din categoria celor nocivi. E 104 – galben de chinolină – poate provoca persoanelor sensibile alergii, astm, dermatite, sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Acest colorant este interzis persoanelor cu sensibilitate la aspirină. Guma de esteri, E 445, este un aditiv alimentar care nu este încă evaluat complet din punct de vedere toxicologic, nefiind recomandată consumului frecvent. Datorită zahărului ascuns, puţini consumatori conştientizează că zilnic introduc în organism nebănuit de mari cantităţi de zahăr alb rafinat. Astfel încât se ajunge ca la un consum de un litru de băutură pe zi să consumăm aproximativ 100 g de zahăr.
CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, alergicilor, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, celor cu poliartrite reumatoide, astmaticilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, bolnavilor cu afecţiuni hepatice, renale, hipertensivilor, celor cu diferite tipuri de cancer, suferinzilor de afecţiuni neurodegenerative. Diabeticii vor cere sfatul medicului.
Galbenul de chinolină dă culoarea
Băutura are un strop de suc natural de lămâie, iar gustul de soc este obţinut din arome. Acestea sunt amestecate cu aditivi alimentari, unii dintre ei foarte nocivi.
BIBO "soc şi lămâie" este o "băutură răcoritoare carbogazoasă cu aromă de soc şi suc de lămâie". Ingredientele acestui produs sunt, după cum sunt înscrise pe etichetă: "apă naturală minerală Biborţeni – forajele F7+F8+F9, zahăr, dioxid de carbon, E 290, extract de lămâie, suc natural de lămâie (min. 0,7%), acidifiant: acid citric E 330, aromă, stabilizatori: gumă arabică E 414, gumă de esteri E 445, coloranţi: caramel cu sulfit de amoniu E 150d şi galben de chinolină E 104, conservant benzoat de sodiu E 211".
ANALIZÅ. Produsul analizat este o băutură carbogazoasă aromată pe bază de apă naturală minerală, zaharoză, dioxid de carbon, extracte de lămâie şi aditivi alimentari. Apa minerală utilizată la fabricarea băuturii este mult mai sănătoasă şi indicată consumului decât produsul rezultat din ea, ne explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că are o cantitate ridicată de zaharoză. Coloranţii utilizaţi fac parte din categoria celor nocivi. E 104 – galben de chinolină – poate provoca persoanelor sensibile alergii, astm, dermatite, sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Acest colorant este interzis persoanelor cu sensibilitate la aspirină. Guma de esteri, E 445, este un aditiv alimentar care nu este încă evaluat complet din punct de vedere toxicologic, nefiind recomandată consumului frecvent. Datorită zahărului ascuns, puţini consumatori conştientizează că zilnic introduc în organism nebănuit de mari cantităţi de zahăr alb rafinat. Astfel încât se ajunge ca la un consum de un litru de băutură pe zi să consumăm aproximativ 100 g de zahăr.
CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, alergicilor, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, celor cu poliartrite reumatoide, astmaticilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, bolnavilor cu afecţiuni hepatice, renale, hipertensivilor, celor cu diferite tipuri de cancer, suferinzilor de afecţiuni neurodegenerative. Diabeticii vor cere sfatul medicului.
Precizări
Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.
Citește pe Antena3.ro