Aspectele igienice ale prelucrării alimentelor includ curăţenia şi dezinfectarea. Curăţenia presupune îndepărtarea resturilor mecanice prin operaţii de spălare mecanică sau manuală prin intermediul apei sub presiune sau al soluţiilor alcaline, urmată de clătire şi dezinfectare.
Dezinfectarea are un spectru larg de acţiune asupra tuturor microorganismelor, fie că este vorba despre drojdii, mucegaiuri sau bacterii. Din punctul de vedere al procesatorului de industrie alimentară, inactivarea tuturor microorganismelor este benefică nu doar pentru îndeplinirea criteriilor de salubritate pentru a putea comercializa un produs, dar mai ales pentru a preveni contaminarea altor produse alimentare procesate în acelaşi spaţiu.
Cercetări recente din Marea Britanie demonstrează că noile tehnici de dezinfectare a încăperilor de procesare a alimentelor prin ozonificare sau vaporizarea apei oxigenate sunt superioare metodelor de fumigare chimică.
După trei ani de cercetări, Campden British Royal Institute a pus la punct o metodă inovatoare de dezinfectare, bazată pe ozonificare şi vaporizare cu apă oxigenată, cu eficienţă 100% asupra microflorei aerofile, prin accesul facil în zone greu sau imposibil de accesat.
Proiectul a fost generat de revendicările din ce în ce mai vehemente din partea procesatorilor de mâncăruri gătite, gata pentru consum sau refrigerate, de eliminare a bacteriilor Listeria Monocytogenes şi E. coli din spaţiile de producţie.
IGIENIZARE ECO
Echipa de cercetători de la Campden BRI a lucrat în acest proiect cu diferiţi furnizori de soluţii de dezinfectare din Marea Britanie, Irlanda, Olanda, comparând diferite metode de dezinfectare chimică versus dezinfectarea prin ozonificare şi vaporizare de apă oxigenată.
Fumigaţiile chimice sunt eficiente în concentraţii adecvate de substanţe active pe toate suprafeţele care intră în contact cu alimentele, având un efect minimal pe vertical sau în spaţiile de sub echipamente, în timp ce ozonificarea şi vaporizarea apei oxigenate şi-au dovedit eficienţa inclusiv pe suprafeţele care nu sunt direct în contact cu alimentele.
Cercetătorii au subliniat că noile metode de dezinfectare sunt ecoprotectoare, eliminând reziduurile chimice. Un alt avantaj este durata de acţionare. De regulă, decontaminarea prin fumigaţii chimice sau cu lichide de dezinfectare se face noaptea, pentru a lăsa timp de acţiune substanţelor chimice. Noua metodă asigură o eficienţă a decontaminării spaţiilor de producţie doar într-o oră.
Mark Fielding, directorul diviziei Radical a companiei Steritox, deţinătoarea licenţei de decontaminare microbiană prin ozonificare şi vaporizare de apă oxigenată, a comunicat o creştere a interesului procesatorilor din industria alimentară, tradusă în creşterea vânzărilor de unităţi mobile de decontaminare.
Citește pe Antena3.ro