x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Apetit pentru grăsimi şi E-uri

Apetit pentru grăsimi şi E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    08 Apr 2008   •   00:00
Apetit pentru grăsimi şi E-uri

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Salamul are mulţi aditivi
Compoziţia acestui salam îl încadrează în categoria produselor periculoase pentru sănătate. Are ca ingrediente carne dezosată mecanic, slănină, multă sare şi o mulţime de E-uri.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Salamul are mulţi aditivi
Compoziţia acestui salam îl încadrează în categoria produselor periculoase pentru sănătate. Are ca ingrediente carne dezosată mecanic, slănină, multă sare şi o mulţime de E-uri.


Salamul turist Apetit are în compoziţie "carne de porc, MDM max. 15%, slănină, apă, sare, condimente, proteină vegetală, amidon din cartofi, stabilizator: polifosfat de sodiu (E 452), antioxidant acorbat de sodiu (E 301), colorant alimentar: carmin (E 120), conservant nitrit de sodiu (E 250)". Producătorul ne spune că "toţi ingredienţii utilizaţi provin din organisme nemodificate genetic".


ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne descrie salamul: "produs din categoria mezelurilor conţinînd şi carne dezosată mecanic (MDM) alături de slănină". Din compoziţie rezultă că salamul are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi saturate animale eterogene, periculoase pentru sănătate. Produsul analizat are şi o densitate calorică mare imprimată de aceste grăsimi. Specialistul ne atrage atenţia asupra conţinutului semnificativ de sare şi a surselor de fosfor care împiedică absorbţia şi fixarea calciului în oase. Pe lîngă cantitatea mare de grăsimi, salamul conţine şi aditivi alimentari foarte periculoşi: E 120 – acid carminic şi E 250 – nitrit de sodiu. Primul, în unele cazuri, poate provoca alergii, rinite, astm şi erupţii cutanate. De asemenea, aditivul alimentar trebuie evitat de copiii şi adolescenţii care suferă de sindromul de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) şi de suferinzii de Alzheimer şi Parkinson. Produsul are o valoare biologică scăzută, în contrast cu gustul extrem de apetisant declarat de producător, sloganul folosit fiind "tentant de apetisant".

Menţionăm că nu gustul este important pentru beneficiile de sănătate, ci valoarea biologică.


CONCLUZII. În urma analizei etichetei, specialistul nu recomandă podusul copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, adolescenţilor, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare şi hipertensiune, de boli hepatice şi renale, de gută, de reumatism, celor cu afecţiuni dermatologice, suferinzilor de cancer, celor cu afecţiuni neurodegenerative (Parkinson şi Alzheimer). De asemenea, cei cu boli de colagen nu vor consuma produsul.


Precizări

Rubrica "Ce bem, ce mîncăm" se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi ce efecte pot avea acestea asupra sănătăţii şi organismului nostru şi în ce măsura ele ne dăunează.
Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37 sau la 021-318.20.43. De asemenea, cititorii noştri ne pot trimite sugestiile sau sfaturile lor legate de regimul alimentar al fiecăruia la numărul de fax 021-318.20.35 sau scriindu-ne pe adresa de e-mail bundeconsum@jurnalul.ro.
Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, fie alimente sau băuturi, expediaţi pe adresa redacţiei ziarului nostru (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru în alimentaţie.
Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îi prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din etichetă, însă fără a şti despre ce aliment este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum