x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Are trei ani şi nu poate să se joace

Are trei ani şi nu poate să se joace

de Irina Munteanu    |    07 Mar 2013   •   23:01
Are trei ani şi nu poate să se joace
O fetiţă are nevoie de 5.000 de euro pentru a ajunge la o clinică din Franţa
“Maria Miruna s-a născut cu probleme, dar i le-am depistat abia la patru luni. Totul a decurs aproximativ normal până atunci; dormea foarte mult, sugea la piept foarte încet, fără prea multă putere şi nu lua foarte bine în greutate. Pe la trei luni, am sesizat că nu îşi ţine bine capul, iar seara, înainte de culcare, îşi fixa privirea în sus şi îşi întorcea mânuţele în afară. Am crezut că se uită după jucării, pentru că era la vârsta când distingea culorile, până într-o seară când am realizat că de fapt era inconştientă. Am mers cu ea la pediatru, iar acesta, când a văzut-o, ne-a trimis urgent la un neurolog. Am început investigaţiile printr-un RMN, care a ieşit normal, a fost suspectată apoi de epilepsie, tetrapareză, parapareză şi întârziere în dezvoltarea neuromotorie. La vârsta de opt luni, am început kinetoterapia, dar nu a dat nici un rezultat, iar crizele pe care le făcea au luat altă formă. Medicii i-au schimbat din nou tratamentul, care a mai rărit crizele. Am continuat cu kinetoterapia. La doi ani şi şase luni, ni s-a recomandat să facem nişte analize metabolice. Şi aceastea au ieşit normale. Kinetoterapia nu a dat nici un rezultat şi ni s-a recomandat să facem mai multe investigaţii. Doamna doctor ne-a recomandat să mergem la o clinică în străinătate, pentru că rezultatele analizelor trimise din ţară ajung foarte greu înapoi, iar starea ei este tot aceea. Ea înţelege tot ce îi spunem, însă nu vorbeşte. Vrem să mergem cu ea la o clinică în străinătate pentru a avea un diagnostic, ca apoi să i se stabilească un tratament”, îşi povesteşte Georgiana Duţă drama prin care trece alături de fetiţa ei.

Miruna nu are cum să înceapă să se însănătoşească dacă medicii nu ştiu ce are. Trei examene RMN pe care le-a făcut au ieşit normale; analizele asupra lichidului recoltat din coloană, pentru a determina nivelul neurotransmiţătorilor, au ieşit normale. Analizele aminoacizilor, efectuate la o clinică din Germania, au ieşit bune. Miruna a fost suspectată de epilepsie, însă medicii au descoperit că fetiţa nu suferă de această boală, şi ea continuă să aibă crizele, pentru că nimeni nu ştie cum să o ajute.

La trei ani şi două luni, Miruna încă nu poate să se joace. “Doar cu noi, părinţii, încearcă, altfel nu reacţionează la nimeni. Nu e foarte prietenoasă, dar îi place să se uite la copiii care se joacă”, spune mama. Fetiţa nu se mişcă, nu îşi ţine capul, în fund poate sta doar dacă se prijină de pernă. Mănâncă aproape orice, dar mâncarea trebuie să fie pasată, pentru că nu poate înghiţi prea bine. Bea apă dintr-un biberon special, pentru că nu reuşeşte să tragă singură lichidul dintr-un biberon obişnuit.

Venitul lunar al familiei este de aproximativ 1.100 lei. “Cam toţi banii pe care îi avem îi cheltuim pentru ea. Miruna încă mai are nevoie de pampers”, mărturiseşte mama. Pentru a ajunge la clinica din Franţa, unde se pot face investigaţiile necesare pentru a obţine un diagnostic şi un tratatement pentru Miruna, familia Duţă are nevoie de 5.000 de euro. Dacă doriţi să o ajutaţi pe Miruna, puteţi dona în aceste conturi deschise la ING, filiala Ploieşti, pe numele Duţă Georgiana Ancuţa, mama fetiţei: RO21INGB0000999903122090 (lei) şi RO15INGB0000999903122101 (euro). Cu doamna Duţă puteţi vorbi la acest număr de telefon: 0724.951.294.

×
Subiecte în articol: apel umanitar