Pepenele roşu este un aliment extrem de sănătos. Conţine peste 90% apă, fiind unul dintre puţinele fructe care se poate "bucură" de o asemenea proporţie (alături de pepenele galben, castraveţi, etc) şi furnizează puţine calorii - 25 kilocalorii/100g.
Paradoxal, în ciuda conţinutului mare de apă şi a caloriilor puţine, pepenele roşu te poate îngraşă. De ce? Pentru că nimeni nu se limitează să consume doar 100g de pepene la o masă.
"Dacă o persoană ajunge să consume 1.5-2 kg de pepene la o masă (ceea ce nu e prea greu), rezultă că aduce în organism 375-500 kcal / o dată, ceea ce echivalează cu aproximativ o ciocolată de 100 g (450-600 kcal). Iar dacă aceste 500 kcal sunt consumate seară după ora 17-18, depunerea este de peste 90% şi atunci să nu ne mirăm de creşterea alarmantă în greutate, mai ales a persoanelor de sex feminin, minole şi sedentare, dar nu numai", susţine dr. Călin Mărginean pe blogul sau.
Dacă există persoane care nu (prea) obişnuiesc să consume lichide pe parcursul unei zile, ingestia bruscă / brutală a unei cantităţi aşa de mari de lichide poate determina creşterea la fel de bruscă a tensiunii arteriale, iar de aici riscurile aferente datorate acestei boli.
În plus, indiferent de culoare, pepenii au şi un efect diuretic puternic, putînd mobiliza o piatră renală "mută" până atunci simptomatic.
Sursa realitatea.net