x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Atenţie la aspectul cărnii

0
Autor: Nicoleta Catana 23 Feb 2008 - 00:00
Atenţie la aspectul cărnii

LEGE ● Autorizaţia sanitar-veterinară este imperativ necesară
Produsele din carne de calitate sunt foarte greu de recunoscut şi de asemenea este dificil să ne dăm seama dacă agentul economic a respectat legea. Pentru acest lucru trebuie să cunoaştem câteva detalii legislative, pentru a putea lua măsuri dacă se ivesc nereguli.



LEGE ● Autorizaţia sanitar-veterinară este imperativ necesară
Produsele din carne de calitate sunt foarte greu de recunoscut şi de asemenea este dificil să ne dăm seama dacă agentul economic a respectat legea. Pentru acest lucru trebuie să cunoaştem câteva detalii legislative, pentru a putea lua măsuri dacă se ivesc nereguli.


Legea nr. 560/2006, intrată în vigoare la data de 8 aprilie 2007, se referă la condiţiile speciale pe care trebuie să le respecte agenţii economici care produc şi comercializează produsele din carne. Până să ajungă pe raftul magazinelor, acestea trebuie să fie atent verificate încă de la ieşirea pe poarta fabricii. Aşa se preîntâmpină eventualele nereguli care pot apărea! Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, ne sfătuieşte să fim foarte atenţi dacă locul de unde cumpărăm carnea are autorizaţie sanitar-veterinară. Acesta spune că atâta timp cât standardele UE sunt respectate şi calitatea produselor este asigurată.


SFATURI. Cel mai important indiciu pe care îl poate avea consumatorul este eticheta. Ea este "cartea de vizită" a oricărui produs, iar dacă producătorul vrea să fie corect, ne putem da seama de calitatea cărnii pe care vrem să o cumpărăm. Astfel, pe etichetă trebuie menţionat obligatoriu natura tratamentului termic utilizat la fabricarea produsului. În cazul conservelor mixte se va menţiona procentul de carne existent în cel finit, iar dacă se utilizează carnea separată mecanic, aceasta se va menţiona distinct pe etichetă. Dacă la fabricarea produselor din carne se utilizează amidon, proporţia maximă în componenţa produsului finit trebuie să fie de 4%. Al doilea indiciu la care trebuie să fie atenţi consumatorii este aspectul produselor din carne. Minea ne sfătuieşte ca, în cazul în care ne orientăm spre mezelurile feliate nu trebuie să ne facem griji asupra calităţii lor dacă acestea se încadrează în termenul de valabilitate şi procesul de separare se face igienic.


EXCEPŢII. Fabricarea produselor din carne presupune şi câteva situaţii speciale, dintre care enumerăm câteva. Una dintre ele este că în componenţa salamului Victoria se vor utiliza bradt din carne de porc sau vită şi bucăţi mari, pulpă, spată sau cotlet răspândite în masa produsului, în procent de minimum 30%. De asemenea, nu este permisă utilizarea cărnii de porc şi de pasăre separată mecanic şi a subproduselor comestibile de abator, cu excepţia emulsiei de şorici. În cazul cârnaţilor olteneşti şi trandafir se va utiliza numai carne de porc, de vită şi slănină. La salamul de vară se va utiliza numai carnea de porc, vită şi slănină şi nu cea separată mecanic, organe şi amidon modificat. Pentru fabricarea cârnaţilor cabanos nu se va utiliza carnea separată mecanic, organe şi amidon sau amidonuri modificate.


Conservele

În cazul produselor în conservă, legislaţia prevede câteva excepţii. Astfel, în cele de porc şi vită în suc propriu, cantitatea de carne trebuie să fie de minimum 60% din masa netă, iar grăsimea trebuie să fie de maximum 10% raportată la masa netă, în cazul conservei de vită în suc propriu şi de maximum 20%, în cazul conservei de porc în suc propriu. La nici unul dintre cele două sortimente nu se admite utilizarea cărnii de porc sau de pasăre separate mecanic şi nici a proteinelor de origine vegetală.
Consumatorii trebuie să fie atenţi şi în cazul pateului de ficat. Acesta trebuie să aibă un conţinut minim de ficat de 15%. La fabricarea produsului nu se admite utilizarea cărnii de porc sau pasăre separată mecanic, a amidonului sau amidonului modificat şi a proteinei de origine vegetală.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   cazul,   carne,   porc,   cărnii

 



Mai multe titluri din categorie

Gripa sezonieră vine ceva mai târziu

Gripa sezonieră vine ceva mai târziu
Specialiştii au declarat că vaccinul împotriva gripei sezoniere, cea de toamnă, nu te fereşte de coronavirus. Dar e bine să te vaccinezi împotriva gripei, aşa-zis banale, ca să nu o contractezi şi să ieşi cu...

Strategii de neutralizare a insomniilor

Strategii de neutralizare a insomniilor
Medicii psihiatri atrag atenţia că toate bolile psihice sunt însoţite de tulburări ale somnului. În aceste necazuri din perimetrul somnului trebuie consultat un psihiatru, iar el va stabili strategia de...

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală
Adeverinţa medicală de revenire în colectivitate a copilului poate fi prezentată pe parcursul prime săptămâni de școală. Măsura a fost luată pentru a nu supraaglomera medicii de familie, care vor avea astfel...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia
Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) din Brazilia a anunțat că vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de laboratorul AstraZeneca, nu a avut efecte adverse grave asupra pacienților, transmite...

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de autoritățile ruse a început să fie administrat unui număr de circa 40.000 de moscoviți, aceasta fiind etapa finală de testare a acestuia, transmite AFP. "Primii...

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el
A-ți învăța copilul să realizeze activități noi, care să îl ajute să aibă grijă de sănătatea lui poate poate reprezenta de multe ori o adevărată încercare. Energia celor mici și pierderea ușoară a...

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19
Patronatele din turismul balnear cer Guvernului redeschiderea centrelor de tratament balnear şi a piscinelor interioare, acestea având un rol important în creşterea imunităţii. Astfel va scădea...

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea
Atunci când viața este nedreaptă și nimic nu este ceea ce sperai să fie, bea o ceașcă de cafea bună în compania unui prieten și starea ta de spirit se va schimba în câteva minute. Cu ajutorul celor mai bune...

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc
Leşinurile, lipotimiile - cum le numesc medicii, se explică simplu prin insuficienta irigare cu sânge a creierului. Uneori, chiar și ridicările bruşte din poziţia de a-ţi lega şireturile, ridicarea rapidă din...

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui sunt foarte hrănitoare şi sunt consumate în multe ţări ca o gustare. Ele au un conţinut bogat în minerale, acizi grași nesaturați și proteine. Seminţele de floarea-soarelui...

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen
Există diferite tipuri de grăsimi în corpul nostru – subcutanată şi viscerală. Grăsimea subcutanată este un strat de grăsime chiar sub piele şi, în general, nu prezintă un risc mare pentru...

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume
Unele alimente sunt atât de nesănătoase încât nutriţioniştii nu recomandă consumul lor. Experţi în nutriţie au întocmit un clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Nutriţioniştii...

Anunțul premierului Ludovic Orban despre disponibilitatea medicamentului Euthyrox

Anunțul premierului Ludovic Orban despre disponibilitatea medicamentului Euthyrox
Premierul Ludovic Orban este de părere că pacienții și-au făcut stocuri de Euthyrox din cauza pandemiei de coronavirus și a discutat cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru a suplimentarea...

Ce zice Alexandru Rafila despre gripa din această toamnă

Ce zice Alexandru Rafila despre gripa din această toamnă
Sezonul gripal ar putea începe mai târziu în acest an datorită măsurilor de protecție sanitară luate în contextul pandemiei de coronavirus,, este de părere profesorul Alexandru Rafila. Sezonul gripal în...

Cât va costa vaccinul anti-COVID-19 produs de Sanofi

Cât va costa vaccinul anti-COVID-19 produs de Sanofi
Președintele Sanofi Franța, Olivier Bogillot, a declarat că vaccinul anti-COVID-19 va costa sub 10 euro.  Acesta este dezvoltat de laboratoarele Sanofi și Gsk și se află încă în teste. Referitor la...
Serviciul de email marketing furnizat de