Unele probleme de sănătate pot fi vindecate doar cu zahăr, sare, amidon sau ser fiziologic. Această afirmaţie a fost făcută de specialiştii de la Fondul de protecţie a sănătăţii din Germania, care au analizat autosugestia şi efectul placebo asupra pacienţilor.
Unele probleme de sănătate pot fi vindecate doar cu zahăr, sare, amidon sau ser fiziologic. Această afirmaţie a fost făcută de specialiştii de la Fondul de protecţie a sănătăţii din Germania, care au analizat autosugestia şi efectul placebo asupra pacienţilor. Ce se intămplă cănd luăm un medicament? Substanţa activă acţionează asupra bolii şi noi ne insănătoşim. Dar dacă in loc de un medicament primim, de exemplu, amidon sub formă de tablete, fără să ştim insă ce conţin acele tablete? In multe cazuri, efectul terapeutic este similar celui obţinut prin administrarea medicamentelor adevărate. "Principalul este ca bolnavul să aibă convingerea că ia un medicament miraculos. Am descoperit că o substanţă placebo (sare, amidon) este eficientă in 35% dintre durerile cu diverse cauze, in 50% dintre arsurile gastrice şi in 80% dintre problemele reumatice", arată cercetătorii germani.
O să mă fac bine!
Rolul autosugestiei este extraordinar in procesul de insănătoşire. Dacă bolnavul crede că se va vindeca, atunci fenomenul de insănătoşire se accelerează. Se ştie că migrenele, ulcerul, tulburările de ritm cardiac sunt influenţate de starea noastră de spirit. Chiar dacă nu sunt remedii absolute pentru tratarea bolilor, stările psihice pozitive, optimismul influenţează starea de sănătate. "Am incredere in medicul meu!" "Este cel mai nou medicament de pe piaţă, o să mă fac bine!" De căte ori nu aţi auzit aceste lucruri? "Increderea in medic şi in medicament poate influenţa starea de sănătate. Autosugestia pune in funcţiune nişte capacităţi de rezervă ale organismului nostru, la care noi nici nu ne găndim. Ne temem pentru sănătatea noastră şi incercăm să ne autoconvingem că va fi bine. Stresul şi teama pentru sănătate trimit un semnal la creier. Sub acţiunea stresului sau a unei substanţe placebo, creierul eliberează opioide, nişte substanţe care acţionează asupra durerii reducăndu-i intensitatea", menţionează studiul efectuat la Fondul german de protecţie a sănătăţii.
DEFINIŢIE. Dicţionarele de specialitate definesc efectul placebo ca fiind ansamblul manifestărilor clinice care apar la un bolnav sau la o persoană sănătoasă, căreia i s-a administrat in scop terapeutic sau experimental o substanţă neutră din punct de vedere farmaceutic. Prin administrarea substanţei neutre dispar atăt durerile, care de multe ori sunt manifestări subiective ale unei boli, căt şi unele erupţii cutanate, unele simptome ale bolilor reumatice.
EXPERIMENTE. Substanţele placebo sunt folosite in testarea medicamentelor noi. Studiile făcute in acest sens includ trei grupuri de control: primul grup primeşte un medicament vechi, al doilea grup - produsul nou, iar al treilea - o substanţă placebo. De obicei, ca substanţă placebo sunt folosite lactoza (zahărul din lapte), amidonul, sub formă de tablete, dar şi serul fiziologic, sub formă de injecţii.