Peste 100 de tone de carne infestată cu dioxină au ajuns în galantarele din România începând cu luna octombrie. Comisia Europeană a notificat Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor la data de 8 decembrie, moment în care deja se vânduse o parte din produsele fabricate din carnea cu dioxină.
Carnea contaminată cu dioxină s-a răspândit în România din trei surse: 20 de tone dintr-un depozit din Bucureşti, 40 de tone dintr-un depozit din Cluj şi alte 70 de tone din Ungaria. Toată această carne a fost trimisă către procesare unităţilor din mai multe judeţe, o parte din produsele rezultate fiind deja vândute şi probabil consumate. Cele 40 de tone de carne porc lucru, depistate în Cluj via Franţa, în două luni au ajuns în 24 de judeţe din România către 37 de firme de procesare, a declarat Csutak Nagy Laszlo, vicepreşedintele ANSVSA. De asemenea, cele 70 de tone de carne contaminată cu dioxină care au ajuns în România din Ungaria au plecat mai departe spre mai multe unităţi din Prahova, Vâlcea şi Bucureşti.
JUDEŢELE CU PROBLEME
O parte din carnea contaminată cu dioxină a ajuns şi în judeţul
Teleorman la o unitate de procesare. Aceasta a folosit tot lotul, iar carnea se
află acum în magazine sub formă de produse finite. Potrivit ANSVSA, carnea
contaminată a ajuns şi în Buzău, Bistriţa-Năsăud şi Olt. Directorul Direcţiei
Sanitar-Veterinare Buzău, Marian Milea, a declarat că lotul de 250 kilograme de
carne de porc provenind din Irlanda care apare ca distribuit la Buzău a ajuns
de fapt în Bucureşti. Cele 5.254 kg de carne din Olt au fost sechestrate, iar
cele 300 kg carne de porc depistate în Bistriţa-Năsăud, deşi provin din
Irlanda, nu fac parte din lotul contaminat. Numele firmelor sau magazinelor
unde au ajuns aceste produse nu pot fi făcute publice, pentru că altfel, spun
reprezentanţii ANSVSA, ar încălca Regulamentul 178/2002/CE. Cel mai sigur este
să aruncaţi produsele din carne pe care le aveţi acasă, pentru că, având în
vedere că nu au fost încheiate controalele, carnea cu dioxină ar fi putut
ajunge în orice magazin din ţară.
VERIFICĂRI
Pentru a nu mai intra în România şi alte loturi de carne de
porc cu probleme, ANSVSA a interzis cu desăvârşire primirea în ţară a
produselor de provenienţă irlandeză. De asemenea, la cele opt puncte vamale din
estul ţării s-au constituit echipe de control care verifică toate
transporturile de carne.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îndeamnă şi el la precauţie, pentru că riscul de apariţie a cancerului este mare. De asemenea, având în vedere că dioxina se acumulează şi în creier, poate duce la tulburări grave de comportament. Ficatul şi rinichii sunt şi ele organe ce pot fi afectate de consumul de carne de porc contaminată cu dioxină. Grupele de risc sunt femeile gravide şi sugarii, pentru că dioxina trece atât în placentă, cât şi în lapte.
ATENŢIE LA MICI ŞI CARNE TOCATĂ!
Cu toate acestea, peste 100 de tone de carne de porc
contaminată au ajuns pe mesele românilor, inspectorii sanitar-veterinari nereuşind
să confişte decât aproximativ 5.000 de kilograme. Conform spuselor lui Csutak,
majoritatea cărnii care a plecat de la depozitele cu probleme a ajuns în
magazine sub formă de carne de mici şi carne tocată, însă se mai fac şi alte
controale. Cele mai multe dintre ele vizează în acest moment unităţile de
procesare şi lanţurile de magazine unde au ajuns aceste produse, pentru a le
putea confisca şi distruge.
Jurnalul foto