Metabisulfitul de sodiu folosit pentru acest produs impiedică fixarea vitaminei B1, provocăndu-le consumatorilor, in timp, probleme cu sistemul nervos. Astmaticilor le poate declanşa crize.
"Biscuiţii cu ceapă şi smăntănă" Bazzaconi au ca ingrediente: "făină de grău, ulei vegetal, grăsime vegetală, zahăr invertit, ceapă deshidratată 3,1%, amidon din porumb, smăntănă praf 1,5%, zer praf, glucoză, extract malţ, sare, agenţi de afănare (bicarbonat de amoniu E 503, bicarbonat de sodium E 500, pirofosfat acid de sodium E 450), emulsificator (lecitină E 322), antioxidant (metabisulfat de sodium E 223)". Valorile nutriţionale pentru 100 g sunt, după cum ne arată producătorul, "proteine 8 g, carbohidraţi 55 g, lipide 22 g, valoarea energetică 450 kcal/884 kj".
Analiză. Produsul analizat face parte din categoria biscuiţilor şi are ingrediente tipice acestora. Materia primă principală sunt făina de grău (conţine gluten), uleiul vegetal (din sursă botanică nespecificată), grăsimea vegetală (hidrogenată sau interesterificată). Acest lucru rezultă din enumerarea ingredientelor, legea cerănd ca aceasta să se facă in ordinea descrescătoare cantităţii folosite. Ca majoritatea produselor de acest fel, produsul conţine şi agenţi de afănare, dar şi antioxidant - conservant: metabisulfit de sodiu, dăunător sănătăţii. Acest aditiv incetineşte asimilarea vitaminei B1, absolut necesară pentru metabolizarea zaharurilor ce se găsesc in acest produs intr-un procent foarte ridicat (55%). Organismul este sărăcit in această vitamină in timp, avănd efecte adverse asupra sistemului nervos, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Aliementare. Carenţa de vitamina B1 determină boala Beri-Beri. De asemenea, metabisulfitul de sodiu produce persoanelor sensibile ameţeli şi dureri de cap. Astmaticilor le declanşează crize de aşa-numitul "astm de sulfit". Biscuiţii, inclusiv aceştia, au o valoare energetică foarte ridicată, 450 Kcal/100 g.
Concluzii. Produsul analizat este interzis celor cu intoleranţă la gluten (celiachie), iar diabeticii vor ţine cont de cantitatea de zaharuri, specifică specialistul nostru. Nu este recomandat consumul frecvent şi in cantităţi mari de către copii, supraponderali, obezi, de persoane cu carenţă de vitamina B1, suferinzi de boli hepatice, alergici, astmatici, femei gravide şi care alăptează, suferinzi de boli cardiovasculare, persoanele cu afecţiuni renale.