"Food, Inc.", în regia lui Robert Kenner, un "documentar-şoc" despre fabricarea alimentelor, în care publicul descoperă cât de departe de realitate sunt imaginile cu ferme pline de verdeaţă de pe ambalajele produselor, a fost prezentat la Festivalul de Film de la Berlin, relatează AFP.
Robert Kenner prezintă marea putere pe care o are industria agro-alimentară şi pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătatea oamenilor. "Food, Inc." arată că în spatele imaginilor idilice de pe ambalajele produselor alimentare din magazine, procesul de fabricare a alimentelor este mai degrabă dezgustător.
Animalele sunt crescute în nişte uzine uriaşe, care amintesc de filmul "Timpuri noi", de Charlie Chaplin. Puii nu văd niciodată lumina zilei, iar carnea tocată este spălată cu amoniac înainte de a ajunge în hamburgeri.
Calificat drept "film de groază" de revista Variety, "Food, Inc." denunţă, de asemenea, lobby-ul făcut de industriile agro-alimentare, care se infiltrează în instituţiile americane responsabile cu controlul acestora.
"Industria nu vrea ca voi să ştiţi ce mâncaţi, pentru că aţi putea refuza să o mai faceţi", spune jurnalistul Eric Schlosser, autorul cărţii de succes "Fast food nation", care apare în documentarul lui Kenner. Regizorul a spus că, deşi filmul său pune în centrul atenţiei industria agro-alimentară americană, "pe mai multe planuri, evocă ceea ce se întâmplă în toată lumea". Potrivit lui Kenner, consumatorul poate, până la urmă, să aleagă, prin cumpărăturile pe care le face, să sancţioneze mecanismele industriei. "Trebuie să votăm cu furculiţa de trei ori pe zi", a conchis el.
"Food, Inc.", realizat la doi ani după documentarul "Noi hrănim lumea/ We Feed the World", semnat de austriacul Erwin Wagenhofer, a fost foarte apreciat de publicul Festivalului de Film de la Berlin, care a umplut sala în care a avut loc proiecţia.
Problema alimentaţiei actuale este prezentă în programul Berlinalei şi în alte documentare. "Terra Madre", al italianului Ermanno Olmi, realizat într-o notă mai contemplativă şi poetică, prezintă mişcarea "slow food", apărută în Italia, care promovează plăcerea de a mânca bine, apără demnitatea agricultorilor şi privilegiază consumul produselor locale.
Documentarul, semnat de autorul peliculei "L'albero degli zoccoli/ The Tree of Wooden Clogs", distinsă cu Palme d'Or la Cannes în 1978, prezintă chipurile militanţilor bolivieni sau ale ţăranilor indieni, reuniţi la Torino, în octombrie 2008, la un congres mondial dedicat acestei mişcări, unde au fost prezenţi 6.000 de participanţi. Însă viziunea părtinitoare şi estetizantă a regizorului italian nu a convins publicul în unanimitate, sala golindu-se pe alocuri la proiecţia de presă.
Joi, la Berlinală, va fi proiectat şi documentarul lui Jean-Paul Jaud, care luptă împotriva utilizării pesticidelor şi pentru o alimentaţie bio, "Nos enfants nous accuseront/ That Should Not Be - Our Children Will Accuse Us". Autorul a întreprins acest proiect după ce a fost diagnosticat cu cancer, boală asociată cu produsele chimice din alimentele pe care le consumăm.
Festivalul de Film de la Berlin se desfăşoară în perioada 5 - 15 februarie.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro