Producătorul acestei băuturi pare că s-a străduit să străngă in aceeaşi băutură unii dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari, majoritatea dintre ei provocănd cancer.
CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Producătorul acestei băuturi pare că s-a străduit să străngă in aceeaşi băutură unii dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari, majoritatea dintre ei provocănd cancer.
O sticlă sub formă de grenadă, cu o etichetă aşezată ştrengăreşte in jurul gătului nu poate decăt să atragă privirile copiilor. Pokemon zămbeşte micuţilor şi ii invită să bea Fructko, o "băutură răcoritoare necarbogazoasă de piersici". Părinţii pot fi şi ei incăntaţi şi se vor găndi că micuţii nu se vor ingrăşa pentru că băutura are indulcitori, ci nu zahăr. Trebuie insă să ştie că pentru ca o băutură să fie sănătoasă nu este necesar să nu aibă zahăr şi să fie necarbogazoasă.
Dacă veţi citi eticheta produsului analizat veţi vedea că ingredientele nu pot decăt să pună in pericol sănătatea oricărui consumator. Fructko are in compoziţie: apă dublu filtrată, suc natural 5% de piersici, acid citric E 330, carboximetilceluloză E 466, ciclamat de sodiu E 952, aspartam E 951, acesulfam K 950, zaharină E 954, colorant natural E 100 curcumin, colorant identic natural E 102 tatrazin, E 110 galben de amurg, arome identice cu cele naturale:max. o,1 g/l: benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202, vitamina C.
Conţine o sursă de fenilalanină. Tot pe etichetă mai sunt scrise şi următoarele informaţii: "valoare naturală pentru 100 ml: energie 3,9 kj/0,9 kcal, carbohidraţi 0,1 g, proteine 0,1 g, grăsimi 0,0 g, vitamine 15,00 mg."
ANALIZÃ.... Băutură tipică segmentului de produse fabricate din apă, cantităţi nesemnificative de sucuri de fructe şi amestecuri generoase de aditivi alimentari chimici de sinteză. Astfel de băuturi nu au nici un fel de asemănare din punct de vedere nutriţional cu sucurile naturale deşi producătorul sugerează agresiv acest lucru prin etichetă şi forma sticlei, atenţionează profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, produsul ar putea fi indicat suferinzilor de diabet dar in nici un caz persoanelor sănătoase. Deosebit de sensibili la efectele negative ale unor astfel de băuturi sunt copii şi adolescenţii, mai ales fetele care l-ar consuma pentru a-şi menţine silueta sau a slăbi.
Produsul nu este indicat nici unei categorii de persoane sănătoase sau cu anumite afecţiuni, cu excepţia diabeticilor, la indicaţiile medicului. Â
Indulcitori.
Producătorul i-a adăugat acestui produs indulcitori chimici de sinteză (aspartam, ciclamat de sodiu, zaharină, acesulfam K) care sunt extremi de periculoşi pentru sănătate. Dintre aceştia E 950, acesulfam K, este cel mai periculos şi cel mai controversat. Deşi o serie de mai bine de 400 de studii au arătat că acesta se poate consuma fără probleme, sunt şi cercetări care au scos la iveală faptul că este cancerigen. Studiile pe animale au arătat că ciclamatul de sodiu provoacă cancer testicular. Aspartamul E 951 poate provoca de la dureri de cap la tumori cerebrale, arată nenumărate cercetări. Acest aditiv alimentar are capacitatea de a trece de la mamă la făt, putănd provoca o serie de malformaţii congenitale. Nici zaharina nu are o reputaţie mai bună, fiind şi ea un aditivi alimentar considerat a fi cancerigen.