x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet BOTULISM - Infecţia din conserve

BOTULISM - Infecţia din conserve

02 Oct 2008   •   00:00

Toamna se înregistrează creşterea îmbolnăvirilor de botulism, infecţie provocată de consumul unei conserve contaminate cu bacteria Clostridium botulinum.



Toamna se înregistrează creşterea îmbolnăvirilor de botulism, infecţie provocată de consumul unei conserve contaminate cu bacteria Clostridium botulinum.

Această bacterie se dezvoltă în conservele din legume, carne sau peşte ce nu sunt sterilizate corect. Bacteria nu produce ali­men­telor modificări de gust sau de culoare, iar singurul indiciu ce ne poate atrage atenţia este capacul bombat al conservei.

Simp­tomele botulismului se instalează de obicei după 36 de ore de la ingestia alimentului contaminat. Boala debutează cu ma­nifestări digestive: greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, urmate de simptome neuromusculare: slăbiciune musculară, letargie, uscăciunea gurii, dificultăţi la înghiţire şi vorbire, cefa­lee, vedere dublă sau înceţoşată, imposibilitatea de a ţine ochii des­chişi. În timp apar paralizii ale muşchilor membrelor, gâ­­tu­lui şi ale muşchilor respiratori, iar în final bolnavul intră în co­mă. Pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă