Toamna se înregistrează creşterea îmbolnăvirilor de botulism, infecţie provocată de consumul unei conserve contaminate cu bacteria Clostridium botulinum.
Toamna se înregistrează creşterea îmbolnăvirilor de botulism, infecţie provocată de consumul unei conserve contaminate cu bacteria Clostridium botulinum.
Această bacterie se dezvoltă în conservele din legume, carne sau peşte ce nu sunt sterilizate corect. Bacteria nu produce alimentelor modificări de gust sau de culoare, iar singurul indiciu ce ne poate atrage atenţia este capacul bombat al conservei.
Simptomele botulismului se instalează de obicei după 36 de ore de la ingestia alimentului contaminat. Boala debutează cu manifestări digestive: greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, urmate de simptome neuromusculare: slăbiciune musculară, letargie, uscăciunea gurii, dificultăţi la înghiţire şi vorbire, cefalee, vedere dublă sau înceţoşată, imposibilitatea de a ţine ochii deschişi. În timp apar paralizii ale muşchilor membrelor, gâtului şi ale muşchilor respiratori, iar în final bolnavul intră în comă. Pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.
Citește pe Antena3.ro