Brando, bomboane cu suc de fructe, vitamina C şi aromă de mere, au în compoziţie “sirop de glucoză (din grîu), zahăr, corector de aciditate-acid citric E 330, pulbere de mere 1%, vitamina C E 300, aromă de măr verde (artificială), coloranţi artificiali (E 104 – galben de chinolină, E 131 – albastru patent)”.
CE BEM, CE MÎNCĂM
Brando, bomboane cu suc de fructe, vitamina C şi aromă de
mere, au în compoziţie “sirop de glucoză (din grîu), zahăr, corector de
aciditate-acid citric E 330, pulbere de mere 1%, vitamina C E 300, aromă de măr
verde (artificială), coloranţi artificiali (E 104 – galben de chinolină, E 131
– albastru patent)”. Valoarea energetică la 100 g este de 1.658 kj/390 kcal,
bomboanele avînd 96,4 g glucide şi 75 mg vitamina C.
ANALIZĂ. Bomboanele
Brando sînt un produs zaharos obţinut din sirop de glucoză (fabricat din grîu),
zahăr şi aditivi alimentari cu profil nutriţional foarte dezechilibrat,
singurul nutrient fiind constituit de glucide cu index glicemic foarte ridicat.
Această compoziţie imprimă o densitatea energetică foarte mare – 390 kcal/100
g. Coloranţii artificiali azoici de sinteză, E 104 galben de chinolină şi E 131 albastru patent, sînt incriminaţi în apariţia
sindromului ADHD, pot forma aducţi de ADN şi deci mutaţii, potenţial
cancerigene. Cercetările moderne arată că zahărul este sursa principală de hrană
a celulelor canceroase. Produsul analizat nu se încadrează prevederilor Legii
123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţămînt
preuniversitar, deci nu poate fi vîndut în instituţiile de învăţămînt.
CONCLUZII. Produsul
analizat nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care
alăptează, supraponderalilor, obezilor, hipertensivilor, celor cu dislipidemie,
celor cu status proinflamator sistemic şi sindrom metabolic, suferinzilor de
cancer. Diabeticilor şi celor cu rezistenţă la insulină le este interzis
produsul analizat. Bomboanele le sînt interzise bolnavilor de celiachie, din
cauza conţinutului de gluten.