Cele două surse de fosfor, stabilizatorul caragenan şi conservantul sorbat de potasiu scad valoarea biologică a brânzei topite Cheddar.
Obezii vor consuma produsul cu moderaţie
Cele două surse de fosfor, stabilizatorul caragenan şi conservantul sorbat de potasiu scad valoarea biologică a brânzei topite Cheddar.
Brânza topită felii cu Cheddar President are în compoziţie: “lapte vacă pasteurizat şi degresat, brânză Cheddar (5%), unt, proteine din lapte, săruri de topire (E452 — polifosfaţi, E450 — difosfaţi), sare, stabilizatori (E 407 - caragenan), colorant natural, (E 160a betacaroteni, E 160 c — extract de ardei roşu), conservant (E 202—sorbat de potasiu)”. 100 de grame consumate din acest produse ne vor aduce o valoare energetică de 945kj/ 227,5 kcal. La aceeaşi, cantitate organismul nostru va beneficia de 13,5 g de proteine, 17,5 g grăsime, 4 g carbohidraţi, 400 mg calciu (50% din doza zilnică admisă).
Analiza. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie alimentatul a cărui etichetă este analizată: “produs lactat din categoria brânzeturilor obţinute cu săruri de topire împreună cu stabilizatori de tipul polizaharidelor, coloranţi şi a conservanţilor chimici”.
În urma studiului efectuat asupra etichetei nutriţionale, rezultă că produsul are un exces de grăsimi animale saturate aterogene. Această cantitate mare de grăsimi imprimă o densitate energetică moderată spre mare, 227,5 kcal. Deşi pe aceeaşi etichetă se arată că brâza topită conţine 50% dzr calciu, biodisponibilitatea acestuia este mult redusă de prezenţa compuşilor cu fosfor (polifosfaţi şi difosfaţi) care împiedică fixarea calciului în oase. Compusul caragenaan — E 407 — poate fi limitat descompus în colon rezultând metaboliţi potenţial cancerigeni. De asemenea, specialistul nostru atrage atenţia că betacarotenul creşte riscul de apariţie a cancerului de plămâni la fumători.
Concluzii. În urma analizei etichetei compoziţionale şi a celei nutriţionale, specialistul nostru face următoarele recomandări: “produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, persoanelor care suferă de afecţiuni hepatice, renale, celor cu dislipidemii, persoanelor cu densitate osoasă scăzută şi osteoporoză, celor care suferă de maladii pulmonare, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv. Suferinzii de intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil”.