x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Căldura poate fi nocivă

Căldura poate fi nocivă

de Nicoleta Catana    |    21 Iun 2008   •   00:00
Căldura poate fi nocivă

PROTECŢIE ● Recipientele trebuie curăţate perfect
Temperaturile foarte ridicate pot afecta calitatea alimentelor dacă acestea nu sînt păstrate coresupunzător. De cei care le prepară şi le depozitează depinde modul în care produsele ajung pe masă pentru consum.



PROTECŢIE ● Recipientele trebuie curăţate perfect
Temperaturile foarte ridicate pot afecta calitatea alimentelor dacă acestea nu sînt păstrate coresupunzător. De cei care le prepară şi le depozitează depinde modul în care produsele ajung pe masă pentru consum.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) face apel la consumatori să fie extrem de precauţi cînd îşi depozitează alimentele în condiţii de temperaturi foarte ridicate. Dacă nu sînt păstrate corespunzător, acestea pot duce la apariţia toxiinfecţiilor alimentare, care reprezintă un adevărat pericol, mai ales în această perioadă a anului. Cînd achiziţionaţi un aliment citiţi cu atenţie instrucţiunile de pe etichete, deoarece acestea conţin informaţii despre păstrarea, prepararea corectă şi valabilitatea lor şi, astfel, puteţi obţine informaţii preţioase despre modul în care trebuie sau le puteţi folosi. Alimentele de origine animală şi non-animală trebuie achiziţionate numai din spaţii şi magazine înregistrate sanitar-veterinar, comerţul stradal nereprezentînd locul potrivit de unde să vă procuraţi cele necesare preparării hranei zilnice.

ACASĂ. Odată aduse la domiciliu, produsele trebuie păstrate în frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4 grade Celsius. De asemenea, este recomandat să răciţi imediat după preparare toate alimentele gătite, perisabile (care se pot altera), de preferat la o temperatură de sub 5 grade Celsius. Nu uitaţi să separaţi materiile prime pentru prepararea alimentelor de cele care deja sînt gata pentru consum, în special carnea crudă de vită, porc, pasăre, peşte şi ouăle. Nu este indicată păstrarea alimentelor pentru mai mult de două ore la tempereturi mai mari de 32 de grade Celsius. De reţinut este să nu păstraţi o perioadă prea îndelungată de timp alimentele, chiar dacă sînt ţinute în frigider. Astfel, acestea pot căpăta un miros şi un aspect deloc plăcut. Dacă trebuie să decongelaţi produsele, nu faceţi acest lucru sub jet de apă caldă şi nici la temperatura bucătăriei, ci în interiorul frigiderului, după ce le scoateţi din congelator. În cazul în care nu consumaţi alimentele în scurt timp după ce le preparaţi, nu le gătiţi decît dacă le puteţi păstra la o temperatură optimă. În acest mod pot fi păstrate pentru o perioadă mai lungă de timp şi consumate în condiţii prielnice, fără să vă dăuneze sănătăţii.  

Igiena în bucătărie

Pe lîngă modul în care pregătiţi alimentele, este deosebit de important şi condiţiile în care gătiţi. Nu vă încumetaţi la activităţi culinare dacă sînteţi răniţi la mîini sau la degete. În cazul în care aveţi în casă animale nu lăsaţi alimentele în imediata apropiere a lor. Contactul direct poate dăuna într-o măsură considerabilă calitatea produselor alimentare. Folosiţi ustensile şi echipamente separate (cuţite, blamuri de lemn) cînd prelucraţi materiile prime (carne crudă) şi alimente deja preparate sau care se consumă fără prelucrare termică. Este foarte important de reţinut că recipientele în care se prepară şi se păstrează alimentele trebuie curăţate cu multă precauţie, ca şi fructele, zarvatarurile şi verdeţurile, în cazul în care acestea se vor consuma crude.

×
Subiecte în articol: bun de consum alimentele