x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cand sarea ataca silueta

0
00 0000 - 00:00
Sarea ingrasa? Este intrebarea pe care si-o pun multe persoane, care constata ca iau in greutate in conditiile unei diete bogate in sare. Iar atunci cand limiteaza consumul de sare slabesc. In realitate insa, sarea de bucatarie nu are valoare energetica si nu provoaca nici ingrasare, nici pierdere in greutate.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne explica acest fenomen: "Consumul exagerat de sare determina o falsa crestere in greutate. Sarea retine apa in organism, provocand edeme ale unor tesuturi si organe, de aceea unele persoane acuza sarea de ingrasare. In momentul in care luam diuretice sau limitam consumul de sare, diureza creste si incepem sa eliminam apa in exces din tesuturi, apare astfel falsa perceptie ca am slabit".

RISCURI

Pe termen lung, dietele bogate in sare sunt asociate cu cresterea tensiunii arteriale, care la randul ei este asociata cu bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, supraponderalitatea si obezitatea, diabetul de tip II, cancere (sindromul metabolic). Si asta pentru ca alimentele bogate in sare (branzeturi, afumaturi) au valoare calorica ridicata. Pe de alta parte, exista diete drastice care exclud sarea si determina pierderea in greutate. Slabirea se datoreaza de fapt eliminarii excesive a apei, de aceea dupa ce vom reveni la alimentatia normala, pierderea se va recupera rapid.

Nutritionistii fac distinctia intre sarea de bucatarie (clorura de sodiu) si sodiu. Sodiul se gaseste in mod natural in alimentele neprocesate. Sarea de bucatarie contine aproximativ 40% sodiu. De aceea, atunci cand adaugam sare unui aliment, aportul de sodiu al respectivului produs va creste cu 40%. 6 grame – aceasta este doza zilnica recomandata de sare, pe care noi putem sa o adaugam in alimente. Specialistii nu sunt de acord insa nici cu o dieta fara sare, pentru ca sodiul joaca un rol important in mentinerea echilibrului lichidelor in organism. De asemenea, sodiul imbunatateste activitatea sistemului muscular si a celui nervos.

"Sodiul nu este niciodata deficitar in organism datorita sodiului adus de alimentele procesate, dar si de alimentele care contin in mod natural sodiu", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Chiar daca unora le poate parea ciudat, pana si legumele si fructele crude, carnea si laptele neprelucrate termic contin sodiu. In 100 g morcovi se gasesc aproximativ 54 mg sodiu, telina – 100 mg, fasolea alba uscata – 20 mg, curmalele – 5 mg, kiwi – 4 mg, laptele – 50 mg, carnea de vita – 70 mg, carnea de pasare – 80 mg.

PREDISPOZITIE LA HIPERTENSIUNE

Sarea se gaseste ascunsa in toate produsele procesate – de la paine, biscuiti si pana la produsele din carne, lactate. Cu cat sarea e mai rafinata, cu atat continutul de sodiu este mai mare. Acesta este si motivul pentru care sarea mai putin rafinata este mai buna. Sarea este si un bun conservant, de aceea se adauga in alimente procesate, in conserve, muraturi. Astfel, 100 g paine contin aproximativ 1,4 g sare, parmezanul – 1,8 g, baconul afumat 3,4 g, jambonul afumat – 3,4 g, salamul – 3,6-4 g, heringul afumat – 1,2 g, somonul afumat – 2,4 g, maslinele verzi in saramura – 4,2 g, maslinele negre in saramura – 6,5 g, telemeaua – 4 g. Consumul excesiv de produse bogate in sare le poate provoca probleme celor care sufera de afectiuni renale, cardiovasculare, digestive, inflamatorii.

Sfatul medicului Pentru a ne pastra tensiunea arteriala in valori normale, sarea trebuie consumata in cantitati moderate. Sarea nu trebuie exclusa insa din dieta. Chiar si in cazul bolnavilor de hipertensiune sau boli cardiovasculare este recomandat ca mancarea sa nu fie complet desodata. "Sensibilitatea la sare este mica. Doar un sfert dintre hipertensivi sunt sensibili la sare, de aceea si acestia pot sa consume sare, dar in cantitati mult mai mici. Pentru reducerea consumului de sare, fara a diminua placerile gustative, o parte din sare poate fi inlocuita cu condimente: piper, cuisoare, ierburi aromate, usturoi, ceapa, telina", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

IOD. Astazi, sarea este considerata carausul ideal pentru iod, necesar pentru sanatatea populatiei. Carenta de iod, mai ales in primele saptamani de sarcina, poate conduce la aparitia unei boli foarte grave la copil: cretinismul. Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca anual se nasc 100.000 de copii cu cretinism in intreaga lume, iar carenta de iod afecteaza aproximativ 1,6 miliarde de persoane. In cazul adultilor, deficitul de iod in alimentatie determina aparitia gusei endemice. SARE "LIGHT". Pe piata romaneasca exista sortimente de sare in care clorura de sodiu este inlocuita in proportie de 50%-70% cu clorura de potasiu. "Exista multe amestecuri care mimeaza foarte bine sarea. Este vorba despre asa-numita sare «light» sau sare medicinala, recomandata bolnavilor", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Gustul amarui al acesteia se datoreaza clorurii de potasiu.

STIRI
MIC DEJUN. Copiii trebuie invatati de la cea mai frageda varsta sa ia micul dejun. Daca mananca dimineata, copiii se pot concentra mai bine si pot memora mai bine informatiile pe care le primesc la scoala. De asemenea, micul dejun ii protejeaza pe copii de aparitia cariilor. De ce? Pentru ca la micul dejun, copilul primeste mai ales produse bogate in calciu: lapte si cereale, care ii protejeaza dintii. Medicii de la Centrul de control si profilaxie a bolilor din Maryland (SUA) au aratat ca, in special, copiii si adolescentii care sar peste micul dejun sufera din cauza cariilor.

MORCOVI. Cercetatorii de la Giessen University (Frankfurt, Germania) au creat morcovi modificati genetic, care contin un vaccin impotriva hepatitei B. Potrivit cercetatorilor, cu ajutorul morcovilor care contin vaccinul vor scadea considerabil cheltuielile pentru profilaxia acestei boli. Consumand aceste legume, oamenii vor lua vaccinul in doze mici, ceea ce le va stimula imunitatea in fata virusului hepatitei B. Potrivit statisticilor oficiale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 350 de milioane de persoane din intreaga lume sunt infectate cu virusul hepatitei B.

DIABET. Sucul de rodii are valoarea unui medicament pentru bolnavii cu diabet. Cercetatorii israelieni sustin ca zaharul din sucul de rodii nu influenteaza in nici un fel nivelul glicemic al pacientilor. Bolnavii au facut o cura cu suc de rodii: cate 180 ml de suc pe zi, timp de trei luni. Pe langa mentinerea glicemiei in limite normale, cura cu suc de rodii scade riscul dezvoltarii aterosclerozei si a altor boli cardiovasculare.
Citeşte mai multe despre:   sare,   sodiu,   sarea,   alimentatie echilibrata

 



Mai multe titluri din categorie

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 
Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice, ca urmare a sesizătii făcute de părinții unor copii cărora li s-a...

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda
Se spune ca ceea ce punem pe piele trebuie sa fie potrivit și pentru a consuma ca aliment. Apa de lavanda este unul dintre produsele rupte direct din natura care contribuie cu brio la menținerea sănătății...

90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021

90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021
Circa 90% dintre adulții din Franța trebuie vaccinați până la 1 septembrie pentru a reveni la normal, arată un studiu realizat de cercetători ai mai multor institute, citat de AFP. Însă acest procent este mult...

Nemultumit de tine? Inscrie-te la un curs de dezvoltare personala in Bucuresti!

Nemultumit de tine? Inscrie-te la un curs de dezvoltare personala in Bucuresti!
Galerie Foto Cunostintele acumulate la scoala nu vor fi niciodata suficiente, daca nu sunt insotite de abilitatea si de increderea in sine necesare pentru a le transpune in practica. Aceste calitati sunt neglijate in sistemul clasic...
Serviciul de email marketing furnizat de