x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Caramele “Primavera” - Ne distrug dantura

Caramele “Primavera” - Ne distrug dantura

de Cristina Andreea Calin    |    29 Mai 2008   •   00:00
 Caramele “Primavera” - Ne distrug dantura

CE BEM, CE MÎNCĂM • Caramelele sînt total artificiale
Organismul consumatorilor nu are nimic de cîştigat din consumarea acestor caramele, din cauză că nu au în compoziţie nici un ingredient natural.

CE BEM, CE MÎNCĂM • Caramelele sînt total artificiale

Organismul consumatorilor nu are nimic de cîştigat din consumarea acestor caramele, din cauză că nu au în compoziţie nici un ingredient natural.

Părinţii care vor să îşi îndulcească micuţii cu “caramelele moi cu aromă de vişine şi căpşuni Primavera” trebuie să citească cu atenţie eticheta pentru a şti ce substanţe intră în organismul copiilor. Compoziţia caramelelor este: “Sirop de glucoză, zahăr, grăsime vegetală hidrogenată, sorbitol E 420, acidifiant: acid ci­tric E 330, arome identic naturale de vişine şi căpşuni, emulgator: lecitină E 322, gelatină E 422, sare, colorant E 122 – azorubină.

Analiză. Caramele “Primavera” sînt un produs zaharos cu profil nutriţional profund dezechilibrat. Acesta este dat de zaharoza şi glucoza cu index glicemic foarte ridicat, nocive pentru pancreasul endocrin, determinînd variaţii periculoase ale glicemiei. Caramelele conţin şi o cantitate importantă de grăsime hidrogenată cu efecte nefaste asupra sistemului nervos şi cardiovascular, ne atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Aromele de vişine şi căpşuni sînt artificiale, consumatorul nebeneficiind de efectele favorabile ale acestor fructe proaspete. Produsul conţine o sursă ascunsă de sare şi un colorant chimic de sinteză periculos, azorubina, E 122. El poate provoca reacţii adverse la persoanele astmatice şi este incriminat în apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Datorită conţinutului ridicat în zaharuri cariogene şi acid citric, caramelele au un efect negativ asupra dentiţiei, grăbind apariţia cariilor. Compoziţia produsului determină şi o densitate calorică ridicată.

Concluzii. Produsul ana­lizat nu este indicat femeilor însărcinate şi care alăptează, copiilor, supraponderalilor şi obezilor, celor cu afecţiuni cardiovasculare şi cerebrovasculare. De asemenea, caramelele nu sînt recomandate nici suferinzilor de hi­peru­ricemie – gută, de dislipidemie şi hipertensivilor. Produsul va fi consumat de diabetici numai cu avizul medicului curant.

×
Subiecte în articol: bun de consum