CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Coloranţii de sinteză sunt foarte periculoşi
Aromele de pepene şi de soc din acest produs zaharos sunt sintetice, iar aditivii alimentari utilizaţi sunt obţinuţi in laborator.
CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Coloranţii de sinteză sunt foarte periculoşi
Aromele de pepene şi de soc din acest produs zaharos sunt sintetice, iar aditivii alimentari utilizaţi sunt obţinuţi in laborator.
Christmas caramele "Bon Sweet Bon" aromă de pepene şi floare de soc are in compoziţie "sirop de glucoză, zahăr, grăsime vegetală, sorbitol E 420, acidifiant: acid citric E 330: arome identic naturale de pepene şi floare de soc, emulsificator: lecitină E 322, gelatină, sare, coloranţi: E 102 tartrazină, E 122 azorubina".
ANALIZÃ.... Caramelele analizate sunt un produs cu un profil nutriţional dezechilibrat din cauza excesului de zaharuri rafinate cu index glicemic ridicat. De asemenea, produsul conţine şi grăsimi. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare precizează: "combinaţia zaharuri-lipide imprimă produsului atăt o incărcătură glicemică mare, căt şi densitate energetică inaltă."
Produsul oferă metabolismului calorii "oarbe" de slabă calitate neputănd fi utilizate decăt prin spolierea vitaminei B1 din rezervele organismului. Aceasta duce in timp la carenţarea organismului in vitamine şi săruri minerale. Mai mult, produsele de tip caramele au tendinţa de a adera pe dinţi şi gingii accelerănd apariţia cariilor dentare, efectul fiind potenţat de prezenţa acidifiantului E 330. Caramelele conţin o gamă de E-uri din categoria coloranţilor (E 102, E 122) azoici, deosebit de periculoşi, incriminaţi atăt in apariţia sindromului ADHD, dar şi a crizelor de astm, rinită, urticarie, şi a tulburărilor tiroidiene. De remarcat că şi aromele de pepene şi soc sunt artificiale.
CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor care suferă de afecţiuni stomatologice, alergicilor, astmaticilor, celor cu afecţiuni neurodegenerative, persoanelor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, persoanelor cu sindrom metabolic. Diabeticii vor cere sfatul medicilor inainte de a le consuma.
Precizări
Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.
Citește pe Antena3.ro