x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cărnaţi cu aditivi cancerigeni

Cărnaţi cu aditivi cancerigeni

de Cristina Andreea Calin    |    26 Mai 2007   •   00:00
Cărnaţi cu aditivi cancerigeni

CE BEM, CE MĂNCĂM
Cărnaţii de bere analizaţi conţin aditivi alimentari consideraţi cancerigeni in multe ţări din lume. Potenţiatorul de gust monoglutamat de sodiu este cel mai periculos.Â



CE BEM, CE MĂNCĂM
Cărnaţii de bere de la Şpak Groupe sunt, după cum ne spune producătorul, "fierţi şi afumaţi". In compoziţia lor intră: "carne de porc, carne vită, slănină, sare, condimente, conservanţi (nitrit de sodiu E 250), stabilizatori (polifosfaţi E 452), antioxidant (izoascorbat de sodiu E 301), potenţiator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), colorant natural (carmin E 120)". Membrana este comestibilă.


ANALIZĂ. Produsul nu are etichetă nutriţională, fapt ce nu ne permite să apreciem conţinutul şi calitatea proteinei animale utilizate. Ca orice produs de carne din această categorie are şi un conţinut ridicat de grăsimi animale saturate. De asemenea, produsul analizat mai are in compoziţie conservanţi artificiali (E 250) şi polifosfaţi (E 452) care aduc un aport suplimentar de fosfor, după cum ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Conservantul artificial nitrit de sodiu este folosit şi pentru obţinerea culorii roşii a cărnurilor şi este total interzis in alimentaţia sugarilor pănă la 6 luni. Polifosfaţii sunt folosiţi mai ales in produsele din carne pentru a ajuta la reţinerea apei. Are efecte negative asupra metabolismului atunci cănd este depăşită doza de 70 mg/kg corp. In foarte multe ţări este interzis, fiind considerat cancerigen. Potenţiatorul de gust (E 621) poate afecta persoanele sensibile, provocăndu-le vărsături, dureri puternice de cap, ameţeli, stări de slăbiciune şi oboseală, palpitaţii. Sugarilor şi copiilor, monoglutamatul de sodiu le este interzis, iar astmaticii trebuie să il consume cu foarte multă atenţie. Din această cauză, in Australia este interzis.


CONCLUZII.
Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insărcinate şi celor care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare, boli hepatice şi renale, bolnavilor de cancer şi celor cu status proinflamator sistemic, diabeticilor, supraponderalilor, obezilor, celor cu afecţiuni neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson).


×
Subiecte în articol: bun de consum