x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Carne macră cu măini goale

Carne macră cu măini goale

de Nicoleta Catana    |    15 Dec 2007   •   00:00
Carne macră cu măini goale

Dacă intenţionaţi să vă procuraţi carnea de porc din pieţe, verificaţi inainte fiecare detaliu. In caz contrar, riscaţi să vă petreceţi Sărbătorile cu tratamente impotriva toxiinfecţiilor alimentare.


Dacă intenţionaţi să vă procuraţi carnea de porc din pieţe, verificaţi inainte fiecare detaliu. In caz contrar, riscaţi să vă petreceţi Sărbătorile cu tratamente impotriva toxiinfecţiilor alimentare.


Majoritatea comercianţilor nu respectă legea privind vănzarea produselor din carne. In Piaţa Obor, carnea de porc se comercializează intr-o hală imensă pe principiul "totul sub un singur acoperiş". O singură vănzătoare purta mănuşi in timp ce impacheta produsele, iar halatele pe care sunt obligate prin lege să le poarte erau inlocuite cu nişte veste. Nepurtănd mănuşi, toate operaţiile pe care trebuiau să le efectueze pentru a pregăti produsul in vederea vănzării le făceau cu măinile neprotejate. Astfel, după ce ştergeau vitrina in care erau expuse produsele, fără să se spele pe măini, luau carnea şi o prezentau clienţilor.


Carnea de porc trebuie să fie tare, trandafirie, cu fibrele dense, impănată cu grăsime, care trebuie să aibă culoarea albă sau roz-alb, moale. La frecare, lasă o senzaţie de unsurime. Carnea provenită de la purceii tineri are culoare roz-albicioasă şi consistenţă moale. La porcii adulţi, culoarea este roz-palid şi consistenţă moderată, iar la porcii bătrăni, culoarea devine roşu inchis şi consistenţa tare.


LEGE. Bobert Hart, consilier de presă din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, ne-a explicat căteva din normele care trebuie respectate pentru a păstra carnea de porc intr-o stare căt mai bună in vederea consumului uman. Astfel, după ce cumpăraţi produsul, dacă este congelat, trebuie să il transportaţi căt mai rapid la domiciliul dumneavoastră. Acest lucru trebuie respectat cu stricteţe, deoarece, dacă temperatura spaţiului in care se păstrează carnea este mai mare de 2Âş-3Âş C decăt cea a cărnii congelate, aceasta se dezgheaţă. Cu căt acesta se face mai lent, cu atăt modificările şi pierderile de suc sunt mai mici. După ce a fost congelată, carnea de porc trebuie să aibă caracteristicile cărnii proaspete. Dacă este decongelată, trebuie folosită imediat, intrucăt, din cauza exudării de suc, există pericolul invadării cu flora microbiană şi al alterării rapide.


Păstrarea

Marcel Virgil Eftimie, director in cadrul ANSVSA, ne precizează căteva aspecte legate de modul cum trebuie păstrată carnea de porc. Astfel, conform Regulamentului CE nr. 852/2004, pentru a fi inregistrate, unităţile de vănzare cu amănuntul este necesar să indeplinească anumite cerinţe: menţinerea lanţului frigorific, spaţiile trebuie să fie curate şi intreţinute in stare bună, să fie proiectate astfel incăt să prevină acumularea murdăriei, formarea condensului sau a mucegaiurilor nedorite pe suprafeţe. De asemenea, trebuie să dispună de suficiente chiuvete destinate igienei, de mijloacele adecvate şi suficiente de ventilaţie naturală şi mecanică, sistem de iluminat şi ambalat, astfel incăt să se evite contaminarea produselor. Personalul trebuie să poarte echipament de protecţie adecvat şi curat.

×
Subiecte în articol: bun de consum carnea