x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Caroli - Pateu cu multe glucide

Caroli - Pateu cu multe glucide

de Cristina Andreea Calin    |    07 Iul 2008   •   00:00
Caroli - Pateu cu multe glucide

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul este dezechilibrat nutriţional
Din compoziţia acestui produs rezultă că cei care trebuie să aibă cea mai mare grijă sînt diabeticii, din cauza conţinutului ridicat de glucide.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul este dezechilibrat nutriţional
Din compoziţia acestui produs rezultă că cei care trebuie să aibă cea mai mare grijă sînt diabeticii, din cauza conţinutului ridicat de glucide.

Pateul de ficat Caroli are în compoziţie: "Ficat de porc (30%), carne de porc, slănină, apă, şorici, proteină vegetală din soia, amidon, condimente naturale, sare, conservant (nitrit de sodiu E 250, acetat de sodiu E 262), antioxidant (acid ascorbic E 300), zaharuri (glucoză, dextroză, zaharoză), potenţiator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), colorant natural (carmin E 120)". 100 de grame de pateu aduc un aport energetic de 287 kcal şi 10 g proteine, 29 g lipide, 2 g glucide.

ANALIZĂ. Prof. dr Mencinicopschi spune că produsul face parte din categoria pateurilor de ficat cu un conţinut ridicat de grăsimi animale saturate aterogene – în special din slănină, care este al treilea ingredient ca pondere –, proteine colagenice cu valoare biologică foarte scăzută (şorici), glucide cu absorbţie lentă şi rapidă (amidon, zaharoză, dextroză). Compoziţia imprimă produsului o densitate energetică ridicată, dar şi o încărcătură glicemică neobişnuită pentru astfel de produse, luînd în considerare reţete tradiţionale. Pateul conţine şi o serie de aditivi periculoşi. Conservantul, nitrit de sodiu E 250, are potenţial cancerigen, iar monoglutamatul de sodiu E 621 are potenţial neurotoxic. El poate provoca sindromul bucătăriei chinezeşti, manifestat prin dureri de cap, greaţă, slăbiciune, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Produsul conţine mai multe surse de sodiu (sare, E 250, E 262 şi E 621), de care trebuie să ţinem cont pentru a nu depăşi doza zilnică admisă de 6 g/adult.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, hipertensivilor, dislipidemicilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, de maladii cardiovasculare şi cerebrovasculare, de maladii neurodegenerative (Alzheimer şi Parkinson), de cancer, celor cu tendinţă la edemaţiere şi celulită de gută şi osteoporoză. Suferinzii de diabet vor ţine cont de aportul de glucide.  

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe adresa de e-mail   bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesat de caracteristicile unui produs, fie el alimentar sau băutură, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, foloseşte doar informaţiile aflate pe etichetă, fără a şti despre ce produs alimentar este vorba.

×
Subiecte în articol: bun de consum