x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cartofii prăjiţi Lorenz - Cartofi prăjiţi cu toxine

Cartofii prăjiţi Lorenz - Cartofi prăjiţi cu toxine

de Cristina Andreea Calin    |    24 Mai 2008   •   00:00
Cartofii prăjiţi Lorenz - Cartofi prăjiţi cu toxine
CE BEM, CE MÎNCĂM
Cartofii prăjiţi cu aromă de brînză şi ceapă Lorenz au în compoziţie: "cartofi, ulei vegetal, aromă de brînză şi ceapă (praf de zer din lapte dulce, sare, maltodextrină, arome, stimulator de aromă: glutamat de sodiu E 621, condimente: pătrunjel, usturoi, leuştean, corectori de aciditate: fosfat de sodiu E 339, polifosfaţi E 452, acid citric E 330, fosfaţi de calciu E 341, coloranţi: extract de ardei roşu E 160c, extract de seminţe de ţelină". 100 grame de produs au o  valoare energetică de 533 kcal/2.222 kj, proteine 5,5 g, grăsimi 49 g, vitamina C 35 g, vitamina E 12 mg (20%), vitamina B6 1 mg (50%), magneziu 70 mg (23%).


ANALIZĂ. Prof. Mencinicopschi descrie produsul analizat: "cartofi prăjiţi tip chips, cu profil nutriţional foarte dezechilibrat, cu un exces de grăsimi modificate prin prăjire în compuşi extrem de toxici". Prăjiţi în ulei, se generează acrilamida cancerigenă şi neurotoxică. Aditivii utilizaţi îi scad valoarea biologică, împiedicînd absorbţia calciului, a fierului şi a magneziului. Produsul are şi un conţinut ridicat în glucide (în principal amidon), care în combinaţie cu grăsimile imprimă chipsurilor o densitate energetică foarte ridicată. Astfel, nu este indicat copiilor, adolescenţilor, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de dislipidemie, hipertensiune arterială, maladii cerebro şi cardiovasculare, hepato- biliare şi renale, suferinzilor de boli neurodegenerative, artrite reumatoide, de boli ale tractusului urinar, gastrointestinale, cancer, cu afecţiuni dermatologice, celulită, boli ale venelor, celor cu osteoporoză.

×
Subiecte în articol: bun de consum prajiti