x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cazul „Cotabiță”. Ce trebuie să ştii înainte să „tragi de fiare”

Cazul „Cotabiță”. Ce trebuie să ştii înainte să „tragi de fiare”

de Maria Coman    |    11 Mai 2015   •   22:53
Cazul „Cotabiță”. Ce trebuie să ştii înainte să „tragi de fiare”

Cazul „Cotabiță” a redeschis discuția despre cum și când trebuie să ne apucăm de sport. Specialiştii recomandă celor care încep exercițiile fizice sau un program de nutriţie să facă înainte un set complet de analize, pentru a putea fi descoperite din timp eventualele probleme de sănătate şi pentru ca programul să poată fi adaptat în funcţie de acestea, nu doar de obiectivele care se doresc a fi atinse.

„Eu recomand programele care să abordeze atât antrenament de reposturare, cât si cardiovascular, forţă, antre¬namente funcţionale, progresive, începând chiar cu 1-2 şedinţe de 30-45 de minute pe săptămână şi exerciţii foarte simple, deşi majoritatea antrenorilor «intră» tare în clienţi, cu programe intense şi complexe - pentru rezultate rapide şi pentru iluzia că doar un antrenament dur este un antrenament bun”, spune consultantul pe probleme de nutriţie şi fitness Cristian Mărgărit.

Tipul, frecvenţa şi intensitatea exerciţiilor fizice practicate de către cardiaci, de exemplu, trebuie stabilite de către medicul de specialitate. Progresele trebuie şi ele urmărite periodic de către doctor, cel care trebuie să ajusteze şi medicaţia recomandată unui pacient. Înotul, de exemplu, este un exerciţiu care poate fi făcut de către bolnavii de inimă.

Citeste si Diagnosticul OFICIAL al lui Cotabiță: "Nu a făcut infarct!"

Boli ale bătrâneții la copii
„Mersul pe jos este, de asemenea, unul dintre cele mai simple exerciţii. O persoană cu probleme de sănătate poate varia intensitatea mersului pe jos în funcţie de condiţia sa fizică. Mersul pe jos este accesibil şi persoanelor în vârstă”. Consultantul Cristian Mărgărit spune însă că în ultima vreme „există boli ale bătrânilor la copii - inclusiv afecţiuni degenerative ale aparatului cardiovascular”.

Antrenorul de fitness Ruxandra Iancu explică faptul că până la vârsta de 16 ani nu sunt recomandate activităţile care presupun manipularea greutăţilor mari. Sunt foarte utile clasele de grup gen kangoo pentru copii, dance aerobic. Asta în sală. „De la o vârstă care poate varia de la individ la individ, funcţie de activitatea fizică anterioară, cel mai bine e să ne concentrăm pe antrenamente care protejează densitatea osoasă, mobilitatea articulară şi care antrenează sistemul cardiovascular, nu îl suprasolicită”, spune Ruxandra Iancu.

E important, de asemenea, ca programul de sport să fie coordonat cu o eventuală cură de slăbire. Pe fondul unui regim strict, care înseamnă un stres pentru organism, oricât de bine ar fi conceput, antrenamentele trebuie să fie întotdeauna subordonate posibilităţilor concrete de efort şi refacere, nu doar obiectivelor, de cele mai multe ori nerealiste.
 

×