x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MÂNCĂM / Alcool, zahăr şi E-uri

CE BEM, CE MÂNCĂM / Alcool, zahăr şi E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    24 Noi 2008   •   00:00

Băutura intermediară cu suc de afine Vogue este un produs care, prin denumire, bagă consumatorul în ceaţă. Citind Codul Fiscal ne dăm seama însă că îi este de mare ajutor producătorului, pentru că acest tip de băutură alcoolică este accizată diferit.Fabricarea de băuturi intermediare aduce după sine plata unei sume mai mici către stat, iar Vogue se află chiar la limită, având o concentraţie alcoolică de 20% în volum. Conform Codului Fiscal, "produsele intermediare reprezintă toate produsele care au o concentraţie alcoolică ce depăşeşte 1,2% în volum, dar nu depăşeşte 22% în volum".  

COLORANŢI CHIMICI

Pe lângă apă şi alcool, Vogue mai conţine şi o cantitate infimă de suc natural de afine, zahăr, arome artificiale şi aditivi alimentari. Efectele negative ale acestora din urmă sunt potenţate de prezenţa alcoolului. Cei trei coloranţi utilizaţi sunt incriminaţi în inducerea sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. Azorubina şi albastrul patent au un ridicat potenţial cancerigen.

De asemenea, profesorul doctor Gheor­ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că E122 provoacă urticarie sau edem, iar E131 duce la apariţia dermatitelor şi a purpurei. Caramelul, E150, încetineşte creşterea, produce distensii intestinale şi hipertrofia rinichilor, distruge vitamina D şi afectează cromozomii.

RECOMANDĂRILE SPECIALISTULUI
Zahărul în combinaţie cu alcoolul este foarte periculos mai ales pentru funcţia hepatică. Oricum, alcoolul nu este recomandat nici unui bolnav. Persoanele sănătoase ar trebui să consume alcool în cantităţi moderate, iar acesta să nu aibă în compoziţie aditivi alimentari sau alte substanţe care să îi potenţeze efectele negative. Singurul ingredient cu efecte benefice este sucul de afine, dar acesta nu mai are nici o valoare în contextul în care se află.

Copiilor şi femeilor însărcinate şi care alăptează produsul le este total interzis, pentru că le pune în pericol sănătatea, ne spune specialistul. De asemenea, supraponderalii şi obezii trebuie să fie foarte precauţi, din cauza faptului că alcoolul este calorigen, iar problemele lor de greutate se pot agrava chiar şi în cazul consumului ocazional.

Ingrediente

Băutură fermentată liniştită, alcool eti­lic rafinat din cereale, apă dedurizată, concentrat natural de afine 5%, zahăr, aromă de afine, colorant alimentar na­tural – caramel din zahăr E150, colorant albastru patent E131, colorant azorubină E122, acidifiant acid citric E330.

×
Subiecte în articol: bun de consum