x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MÂNCĂM - Dropsurile Barbie agită copiii

CE BEM, CE MÂNCĂM - Dropsurile Barbie agită copiii

de Cristina Andreea Calin    |    10 Oct 2008   •   00:00

Dropsurile "Candy Lipstick Barbie" este un produs care prin modul de prezentare se adresează exclusiv copiilor. Din păcate, compoziţia este una foarte nocivă.



Dropsurile "Candy Lipstick Barbie" este un produs care prin modul de prezentare se adresează exclusiv copiilor. Din păcate, compoziţia este una foarte nocivă.

Principalul ingredient al dropsurilor este zahărul. Acesta, împreună cu glucoza, îi imprimă produsului un index gli­cemic foarte ridicat, ceea ce stresează pancreasul endocrin. De asemenea, este demonstrat faptul că zahărul consumat în cantităţi mari din copilărie duce la apariţia obezităţii, care la maturitate se traduce prin boli cardiovasculare şi hepa­tice. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, avertizează că zahărul este principala sursă de hrană pentru celulele canceroase. În acest context, sănătatea copiilor are de suferit de pe urma consumului de produse cu zahăr în exces.

Produsul analizat mai conţine şi un aditiv alimentar, care în mod normal nu are ce căuta în alimentaţia copiilor. Dacă acidul lactic E270 şi lactatul de sodiu, E325 sunt considerate inofensive, colorantul E129 roşu Allura intră în categoria aditivilor periculoşi. Cercetătorii de la Universitatea din Soumphton au demonstrat că acest colorant azoic induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD) şi de aceea încearcă împreună cu asociaţii din întreaga lume să oprească folosirea lui mai ales în produsele pentru copii. De asemenea, copiii care consumă produse ce au în compoziţie E129 riscă să facă diverse alergii. Din studiile realizate până acum, a rezultat că roşu allura este cancerigen. Totuşi, această substanţă nu este suficient evaluată din punct de vedere toxicologic, astfel încât este indicat să se evite consumul ei, cel puţin până când se va şti exact care sunt efectele asupra organismului.

Dezechilibru nutriţional
Dorpsurile nu au o etichetă nutriţională, însă din compoziţie rezultă că sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional. Cantitatea foarte mare de zahăr imprimă şi o densitate energetică mare, motiv pentru care supraponde­ralii şi obezii trebuie să evite consumul.

Copiii sunt primii care vor vrea să consume acest produs, care se foloseşte de un ambalaj atractiv pentru a vinde nişte bomboane nocive. Părinţii trebuie să ştie că primii cărora nu le sunt recomandate sunt chiar copiii. Specialistul nostru ne spune că şi cardiovascularii, alergicii, persoanele care suferă de sindromul de hiperactivitate şi dificienţă de concentrare, cei cu afecţiuni stomatologice şi dermatologice ar trebui să evite consumul acestui produs pentru a nu avea probleme de sănătate. Persoanele care suferă de diabet vor cere sfatul medicului şi vor ţine cont de cantitatea de glucide din produs.

Ingrediente: zahăr, sirop de glucoză, acidiant E270 – acid lactic, corector de aciditate E325 – lactat de sodiu, arome, colorant E129 – roşu allura. Conţine părţi mici. Pericol de sufocare. Nu este precizată valoarea nutriţională.

×
Subiecte în articol: bun de consum