x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce bem, ce mancam - Etichete traduse gresit

Ce bem, ce mancam - Etichete traduse gresit

de Cristina Andreea Calin    |    22 Ian 2007   •   00:00
Ce bem, ce mancam  -  Etichete traduse gresit

"Gnocchi di patate" este un produs traditional italienesc bun, insa modul in care este etichetat este gresit. Nu suntem avertizati cu privire la continutul de gluten, iar importatorii nu au tradus in romaneste toate ingredientele si nici modul de preparare.

Etichetele trebuie traduse corect in limba romana. "Gnocchi di patate" este un produs traditional italienesc bun, insa modul in care este etichetat este gresit. Nu suntem avertizati cu privire la continutul de gluten, iar importatorii nu au tradus in romaneste toate ingredientele si nici modul de preparare.

Pe eticheta in limbi straine a produsului "Gnocchi di patate" sunt trecute urmatoarele ingrediente: piure de cartofi 75% (apa, cartofi deshidratati: cartofi, emulsifianti: moni si di-gliceride ai acizilor grasi E471, antioxidanti: sulfit de sodiu E222, arome naturale), amidon de cartofi 14%, faina de grau moale tip OO, faina de orez, sare, condimente, corectori de aciditate: acid lactic E270, conservant sorbat de potasiu E 202. Conform etichetei nutritionale, specifica urmatoarele pentru 100 de grame de produs: densitate energetica 150 Kcal, proteine 3 g, carbohidrati 34 g, grasimi 0,3 g.

Analiza. Este un produs amidonos traditional italienesc, bogat in glucide, cu absorbtie lenta (amidon), de cartofi, grau si orez. Pe eticheta in limba romana nu sunt trecute toate ingredientele, lucru foarte grav. Eticheta in limba romana: "pireu de cartofi 75% (apa, fulgi de cartofi), amidon de cartofi, faina de grau moale tip 00, sare, condimente, aroma, presarate cu faina de orez, corector de aciditate: acid lactic, conservant: sorbat de potasiu". Comparand cu eticheta originala, se constata un lucru foarte grav: acela ca etichetele nu sunt traduse corect si complet in limba romana, inducand in eroare consumatorul.

Concluzii. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi precizeaza ca produsul analizat are un continut ridicat de glucide, ceea ce nu-l recomanda supraponderalilor, obezilor si persoanelor suferinde de diabet. De asemenea, bolnavii de ceariachie (intoleranta la gluten) nu vor consuma acest produs, deoarece contine faina din grau si ar fi fost bine sa se atentioneze consumatorul de continutul de gluten.

Precizari. Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, prof. dr. Mencinicopschi prezinta compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta acestuia, fara a prezenta produsul.
×
Subiecte în articol: bun de consum cartofi