x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MĂNCĂM - "Sânziana" ne păcăleşte şi ne îmbolnăveşte

CE BEM, CE MĂNCĂM - "Sânziana" ne păcăleşte şi ne îmbolnăveşte

de Cristina Andreea Calin    |    08 Oct 2008   •   00:00
CE BEM, CE MĂNCĂM - "Sânziana" ne păcăleşte şi ne îmbolnăveşte

Prăjitura cu cremă Sânziana este un produs care, dacă îl cumpăraţi fără să citiţi eticheta, creşte şansele de a ingera substanţe pe care nu le doriţi.



Prăjitura cu cremă Sânziana este un produs care, dacă îl cumpăraţi fără să citiţi eticheta, creşte şansele de a ingera substanţe pe care nu le doriţi.

Unul dintre ingredientele majore ale prăjiturii este margarina (grăsime vegetală hidrogenată), pe care toţi consumatorii ar trebui să o ocolească, dar în mod special cardiacii şi cei cu afecţiuni hepatice. Aceasta este amestecată cu o cantitate foarte mare de zahăr, ceea ce face ca produsul să fie dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Din această cauză, prăjitura nu poate fi vândută nici în unităţile de învăţământ, pentru că nu respectă Legea 123/2008. Copii şi adolescenţii nu trebuie să consume această prăjitură şi pentru că are în compoziţie alcool etilic rafinat, despre prezenţa căruia nu suntem avertizaţi în mod special.

Aditivii alimentari utilizaţi dau şi ei motiv de îngrijorare. Conservantul, sorbat de potasiu, este contraindicat în alimentaţia alergicilor. De asemenea, este incriminat în apariţia iritaţiilor dermice şi în distrugerea vitaminei B12. E476 s-a dovedit a fi hepato şi nefrotoxic, iar sorbitolul E420 are efecte laxative atunci când este consumat în exces. Producătorul nu ne spune ce fel de coloranţi a folosit, încălcând astfel Legea 106/2002 privind etichetarea alimentelor.

Mai mult, nu oferă nici informaţiile nutriţionale. Chiar şi aşa, din compoziţie rezultă că valoarea energetică a prăjiturii Sânziana este foarte mare, iar supraponderalii şi obezii ar trebui să o evite.

Persoanele care suferă de alergie la soia trebuie să testeze reacţia organismului, iar cei cu celiachie nu vor consuma produsul din cauza conţinutului de gluten.

Din denumirea produsului "prăjituri cu blat pandişpan vanilie (cremă fină), gem de fructe şi ciocolată menaj cu zahăr şi îndulcitor" aflăm că în compoziţie intră şi gemul de fructe, numai că acesta nu se află şi printre ingrediente.

În urma analizei informaţiilor de pe ambalaj, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat nici celor cu afecţiuni renale, dermatologice, cerebrovasculare, celor cu diabet, persoanelor cu maladii ale tractusului digestiv, celor cu cancere.

Ingrediente: zahăr, grăsime vegetală hidrogenată, făină de grâu, amidon din porumb, cacao pudră 7%, agent de afânare (carbonat de sodium – E500), făină de secară, emulsificator (lecitinăde soia – E322, mono şi digliceride ale acizilor graşi – E471, poliglicerol poliricinoleat – E476), alcool etilic rafinat, îndulcitor (sorbitol – E420), glicerină – E422, conservant (sorbat de potasiu – E202, acid sorbic – E200), arome alimentare, vanilină, coloranţi naturali, fructe deshidratate, sare.

×
Subiecte în articol: bun de consum