x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet CE BEM, CE MĂNCĂM - Ulei pentru cafea

CE BEM, CE MĂNCĂM - Ulei pentru cafea

de Cristina Andreea Calin    |    09 Oct 2008   •   00:00
CE BEM, CE MĂNCĂM - Ulei pentru cafea

Toppingul analizat este un adaos lichid sau semilichid utilizat pentru îmbunătăţirea calităţilor senzoriale ale produselor de tip desert sau salate.



Toppingul analizat este un adaos lichid sau semilichid utilizat pentru îmbunătăţirea calităţilor senzoriale ale produselor de tip desert sau salate.

Toppingul Adora are un profil nutriţional foarte dezechilibrat, fiind practic o emulsie apă-ulei, dar din păcate grăsimea vegetală este hidrogenată (tip margarină), nocivă pentru sănătate. În condiţiile în care margarina (ulei solidificat prin procedee chimice) este pricipalul ingredient al produsului, nu ne putem imagina cine doreşte să îşi bea cafeaua cu ulei în ea. De asemenea, toppingul analizat, ca de altfel majoritatea produselor din această categorie, conţine şi glucide cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat (zaharoză), care în timp determină epuizarea funcţiei pancreatice. Această compoziţie imprimă produsului şi o densitate energetică ridicată (260 kcal), în special datorită grăsimilor hidrogenate 24,8 g/100 g, ne atenţionează prof doc. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Din cauza compoziţiei, toppingul Adora nu se încadrează în prevederile Legii nr. 123/2008 privind alimentele ce pot fi vândute în şcoli. Aditivii utilizaţi scad valoarea biologică a produsului şi pot distruge echilibrul organismului. E339 dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase şi ducând în timp la apariţia osteoporozei. Polisorbatul 80 are potenţial cancerigen, având o doză zilnică admisă de -25 mg/kg corp.

Concluzii
Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor, obezilor, celor cu afecţiuni cardiovasculare, cerebro-vasculare, hepatorenale, cancere, bolnavilor de gută, persoanelor cu maladii stomatologice, dermatologice, inclusiv celulită, celor cu osteoporoză, suferinzilor de plămâni, cei cu afecţiuni ale tractusului digestiv, alergicilor (în special la proteina din lapte), celor cu status proinflamator sistemic şi sindrom metabolic.

Ingrediente:
Apă, ulei vegetal hidrogenat, zahăr, proteină din lapte, emulsificatori E472b-esterii lactici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi, E435-monostearat de polioxietilenă sorbitan (polisorbat 60), E475-esterii poliglicerici ai acizilor graşi, E471-mono şi digliceride ale acizilor graşi, E433-monooleat de poliooxietilenă sorbitan (polisorbat 80), stabilizatori E339-fosfaţi de sodiu, E407-caragenan, sare, arome identic naturale, colorant E160a-betacaroten, propelan E942-protoxid de azot. Valori nutriţionale pentru 100 g/valoare energe-tică 1065 Kj/260 kcal, proteine 1,5 g, glucide 7,3 g, grăsime 24,8 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum