x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce păţeşti dacă stai ore în şir la birou

Ce păţeşti dacă stai ore în şir la birou

de Oana Portase    |    21 Noi 2017   •   19:30
Ce păţeşti dacă stai ore în şir la birou
Sursa foto: Jessica Peterson

Dacă stai ore în şir la birou, efectele negative asupra sănătăţii tale sunt multiple. În primul rând, vei avea probleme cu spatele din cauza statului pe scaun, dar şi starea psihică se poate deteriora în timp. „Workaholic” este termenul folosit pentru cei dependenţi de muncă. Primul pas spre un stil de viaţă sănătos este să accepţi că ai o problemă, abia apoi poţi trece la fapte. Soluţiile sunt simple şi îţi vor schimba viaţa pentru totdeauna.

Cercetătorii de la Universitatea California au stabilit că femeile pot îmbătrâni cu până la 8 ani dacă stau ore în şir pe scaun. Asta pentru că celulele celor care nu fac sport şi stau ţintuiţi într-un scaun de birou aproape 10 ore pe zi sunt mai bătrâne. Alte studii dezvăluie rezultate mult mai dramatice: statul îndelungat pe scaun creşte şansele de a te îmbolnăvi de cancer. Alte boli asociate statului îndelungat pe scaun sunt cele cardiovasculare, obezitatea şi sindromul metabolic - creşterea presiunii arteriale, creşterea nivelului de zahăr din sânge, kilograme în plus, nivel anormal al colesterolului. Un studiu citat de mayoclinic.org arată că adulţii care stau mai mult de 4 ore pe scaun au un risc de deces din orice cauză cu 50% mai ridicat şi un risc de apariţie a evenimentelor asociate cu bolile cardiovasculare cu aproximativ 125% mai ridicat.

Lista problemelor de sănătate cauzate de statul pe scaun este destul de lungă. În top, se află cele legate de coloană. Dacă nu facem mişcare, discurile care formează coloana vertebrală devin mai rigide iar orice mişcare banală le poate afecta, provocând dureri sau chiar deplasarea acestor discuri. Astfel, încheierea şireturilor la adidaşi poate deveni o adevărată corvoadă. Picioarele umflate, venele inflamate, durerile de cap şi problemele articulare completează lista riscurilor.

RISCUL STATULUI PREA MULT PE SCAUN

- discopatie lombară

- picioare umflate

- vene inflamate

- dureri de cap

- nivel ridicat al glicemiei

- nivel ridicat al colesterolului

- risc ridicat de cancer

- un risc de deces din orice cauză cu 50% mai ridicat

- un risc de apariţie a evenimentelor asociate cu bolile cardiovasculare

- obezitate

- sindrom metabolic

Cum îţi dai seama că eşti workaholic

Semnele care îţi arată că eşti dependent de muncă sunt uşor de recunoscut. Când vorbeşti prea mult despre munca ta, nu te simţi în largul tău când eşti liber sau în concediu, preferi să te ocupi singur de o sarcină, când acorzi mai multă atenţie locului de muncă decât familiei sau prietenilor, când sari peste pauze şi eşti mereu stresat, atunci cel mai probabil eşti dependent de muncă. Unele persoane îşi găsesc refugiul în muncă şi nici nu-şi dau seama că este o dependenţă. Ca în orice caz de dependenţă, important este să realizezi că ai o problemă şi apoi să iei măsurile necesare. Dependeţii de muncă mai suferă şi de Efectul Zeigarnik – adică de dificultatea de a-şi scoate din minte ceva neterminat.

Workaholismul – sau dependenţa de muncă – este o noţiune intrată recent în vocabularul specialiştilor şi al oamenilor obişnuiţi. Workaholismul reprezintă nevoia de a munci tot timpul şi nu poate fi controlată. Cu toate acestea, termenul nu este recunoscut ca fiind o afecţiune psihică în Manualul de Diagnostic şi Statistică a Tulburărilor Mintale.

Soluţii pentru un stil de viaţă sănătos

Nu trebuie să-ţi imaginezi că o să te îmbolnăveşti grav şi că trebuie să-ţi dai demisia. Sfaturile specialiştilor sunt relativ simple, însă trebuie să le respecţi cu sfinţenie dacă vrei să ai rezultate. Cel puţin 30 de minute de sport pe zi pot compensa cele 8 ore de stat zilnic pe scaun. Pe lângă un program de fitness zilnic, trebuie să profiţi de fiecare moment pe care îl ai să te mişti cât timp eşti la locul de muncă. Foloseşte scările în loc de lift, plimbă-te cât timp vorbeşti la telefon, stai în picioare la şedinţe. În funcţie de ce loc de muncă ai, poţi folosi birouri speciale care îţi permit să stai în picioare. Dacă lucrezi de acasă, impune-ţi mici pauze de mişcare. Dă o tură pe afară, plimbă-te prin casă, aleargă pe bandă câteva minute.

 

Cât despre dependenţa de muncă, soluţiile şi rezultatele depind de voinţa ta. În primul rând te poţi adresa unui specialist care te va ghida în acest proces. În al doilea rând, este esenţial să faci mişcare, să nu neglijezi ieşirile cu prietenii, să încerci să te bucuri de concedii cu ajutorul unor activităţi relaxante şi să îţi închizi telefonul din când în când. Timpul pierdut nu poate fi recuperat, iar problemele de sănătate pot fi, în unele cazuri, ireversibile.

CALEIDOSCOP

Curăţenie ultrasonică

Sonic Soak este un gadget care îţi va revoluţiona viaţa de zi cu zi cu ajutorul tehnologiei ultrasonice. Micul gadget poate îndepărta praf, polen, noroi şi multe altele. Tot ce trebuie să faci este să pui obiectul pe care vrei să-l cureţi într-un bol cu apă şi cu Sonic Soak. Gadgetul costă 125 de dolari la precomandă.

 

Controllerul care îţi citeşte gesturile

Bixi Touch-Free este un ctroller care îţi citeşte gesturile şi care a fost conceput special pentru şoferi. Gadgetul este conectat la telefonul mobil şi în funcţie de gesturile pe care le faci cu mâna, îţi deschide google maps, playlistul, poate apela sau răspunde la telefon şi multe altele. Bixi Touch-Free Controller costă aproximativ 100 de dolari.

De la bicicletă la eBike

Cu kitul Swytch poţi transforma orice bicicletă în una electrică. Cu ajutorul Swytch poţi parcurge până la 40 de kilometri sau 80 de kilometri fără prea mult efort. Poţi să porneşti şi să opreşti Swytch de câte ori vrei, aşa că îţi vei transforma bicicleta în una electrică în doar câteva secunde. Gadgetul a fost dezvoltat de o companie britanică şi va costa 650 de dolari pentru varianta de 40 de kilometri şi 799 de dolari pentru varianta de 80 de kilometri.

 

 

 

×