Pentru multe persoane, a vedea o altă persoană în durere și a răspunde cu indiferență sau chiar ostilitate pare total de neînțeles. Dar faptul că unii oameni răspund într-un asemenea mod demonstrează clar că empatia nu este neapărat un răspuns universal la suferința altora.
1.Care este impactul empatiei?
Nu toată lumea experimentează empatie în fiecare situație. Unii sunt empatici în mod natural, iar studiile arată că unii simt empatie față de alte persoane mai mult decât pentru altele. Un fel de favoritism emoțional care nu ar trebui trecut cu vederea.
Unii dintre factorii variați care joacă un rol în această tendință includ:
- Cum percep oamenii celelalte persoane;
- Cum atribuie oamenii comportamentele celorlalți indivizi;
- Experiențe și așteptări din trecut.
Cercetările au descoperit că există diferențe de gen în experiența și exprimarea empatiei, deși aceste constatări sunt oarecum amestecate. Femeile obțin un scor mai mare la testele de empatie, iar studiile sugerează că acestea tind să simtă mai multă empatie cognitivă decât bărbații. În societatea actuală, rănită de pandemia cu Covid 19, iar acum de traumele războiului aflat la ușa noastră, oamenii devin mai sensibili, mai atenți la ceilalți.
Implică-te!
Puterea empatiei este definitorie acum, cât și în viitor. De aceea, sprijină familiile care fug din calea războiului. United Way România își exprimă solidaritatea și compasiunea față de poporul ucrainean, greu încercat în aceste zile. Pentru cei care fug din calea războiului și aleg să se refugieze în țara noastră, United Way România a creat un fond de urgență. Acesta ne va permite să intervenim cu promptitudine și să asigurăm cele necesare refugiaților, adulți și copii. Îndemnăm pe toți cei care doresc să ajute să contribuie la acest fond prin sponsorizări și donații individuale.
Ajută acum! Folosește codul Ucraina și donează aici: https://www.unitedway.ro/fa-o-donatie/
Fiecare donație le face șederea în țara noastră mai confortabilă și îi reasigură că puterea umanității învinge orice război!
Ce factori influențează empatia
Cercetătorii concluzionează că există doi factori principali care contribuie la capacitatea de a experimenta empatia: genetica și socializarea.
Părinții transmit gene care contribuie la personalitatea generală, inclusiv înclinația către empatie, compasiune și inteligență emoțională. Pe de altă parte, oamenii sunt implicați în societate de către părinți, colegi sau prieteni. Modul în care oamenii îi tratează pe ceilalți, precum și modul în care se simt față de alții este o reflectare a credințelor și valorilor care au fost insuflate în copii de către ghizii lor la o vârstă fragedă.
2.Care sunt barierele în calea empatiei?
Motivele pentru care, câteodată, oamenilor le lipsește empatia se referă la dezumanizarea celorlalți, blamarea victimelor și biasurile cognitive (prejudecăți). Astfel:
- Dezumanizare
Mulți cad în capcana de a crede că ceilalți care sunt diferiți de ei nu simt și nu se comportă la fel ca ei. Acest lucru este comun în cazurile în care alte persoane sunt îndepărtate fizic.
- Blamarea victimelor
Uneori, când o altă persoană a suferit o experiență groaznică, oamenii fac greșeala de a da vina pe victime pentru circumstanțele lor. Acesta este motivul pentru care victimele infracțiunilor sunt adesea întrebate ce ar fi putut face diferit pentru a preveni crima. Această tendință provine din nevoia de a crede că lumea este un loc corect și drept. Oamenii vor să creadă că oamenii primesc ceea ce merită și merită ceea ce primesc.
- Biasuri cognitive (prejudecăți)
Uneori, modul în care oamenii percep lumea din jurul lor este influențat de o serie de prejudecăți. De exemplu, oamenii atribuie adesea eșecurile altora unor caracteristici interne, în timp ce își pun propriile deficiențe pe factori externi. Aceste prejudecăți pot face dificilă vizualizarea tuturor factorilor care contribuie la o situație și fac mai puțin probabil ca oamenii să poată vedea o situație din perspectiva altuia.
3.Sfaturi pentru exersarea empatiei
Din fericire, empatia este o abilitate pe care o poți învăța, întări și exersa constant. Iată cum:
- Învață să ascultați oamenii conștient fără a-i întrerupe;
- Acordă atenție limbajului corpului și altor tipuri de comunicare nonverbală (atât al tău, cât și al celorlalți);
- Încearcă să înțelegi oamenii, chiar și atunci când nu ești de acord cu ei;
- Pune întrebări oamenilor pentru a afla mai multe despre ei, despre viața lor și experiența de viață pe care o au;
- Imaginează-te în pielea altei persoane fără a o judeca și a-ți impune propriile limitări și stereotipuri.
În concluzie, empatia se învață și se exersează. Fără ea, societatea de azi este imposibil de șlefuit.
Sursă foto: Unsplash.com