x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ce să mănânci în anotimpul cald, ca să fii în formă

Ce să mănânci în anotimpul cald, ca să fii în formă

16 Iul 2016   •   18:38
Ce să mănânci în anotimpul cald, ca să fii în formă
Sursa foto: Viktor_Gladkov/Getty Images/iStockphoto

Vara, ne dorim cu toții să arătăm bine. Este sezonul în care ne propunem să adptăm un stil de viață mai sănătos și, datorită bogăției de fructe și legume din piețe, avem cele mai mari șanse să îl respectăm. Potrivit specialiștilor în nutriție, totul pornește de la o alimentație corectă, echilibrată, care să asigure organismului aportul de nutrienți de care are nevoie. Iar vara este anotimpul ideal pentru detoxifierea organismului.

Trebuie să renunțăm la vechile obiceiuri de alimentație, încărcate caloric, consistente și să alegem în schimb o dietă asortată anotimpului. Bogată în fructe și legume, în combinație cu oleaginoase, leguminoase, lactate mai degresate și carne alba slabă, preferabil pește sau fructe de mare”, explică Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic și tratament.

 

Mai exact, vara e cel mai bine să mîncăm proteine animale ușor digerabile, pe care le luăm din carnea alba slabă (pui, curcan, pește), ou, lapte și brânzeturi de vacă sau de capră, cu 18-20% grăsime. Un loc important în dietă trebuie să îl aibă și legumele și fructele proaspete, de sezon, cerealele și semințele (de in, susan, cânepă, floarea soarelui, dovleac, goji), oleaginoasele (nuci, alune, fistic, caju, migdale), pseudocerealele (mei, quinoa, hrișcă, cuș-cuș) și leguminoasele (năut, linte, mazăre, fasole boabe).

Medicul spune că este important și felul în care combinăm aceste alimente. Iată câteva reguli de bază.

 

  1. Fructele trebuie combinate cu cerealele și oleaginoasele, eventual lactate ușoare de tip iaurt, sana sau kefir;
  2. Carnea, peștele, brânzeturile și ouăle se pot asocia energetic și nutritiv cu legumele cât mai puțin procesate termic și mai dietetice. Le poți găti la wok, grătar, în salate, sau la abur rapid.
  3. Proteinele vegetale din leguminoase (năut, linte, mazăre, fasole), precum și cerealele integrale tip paste sau orez se combină corect tot cu legumele.

 

Ce alimente să eviți vara?

 

1. Grăsimile animale (carnea grasă roșie – porc, vită, tocăturile, mezelurile, afumăturile, conservele, untul sau smântâna integrale, brânzeturile foarte grase - oaie/ bivoliță, prăjelile - tip mici, cârnați, chiftele, șnițele, produsele tip fast-food).

2. Glucidele rafinate, derivate de zahăr și făină albă (prăjituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogoși etc);

3. Băuturile energizante consumate în exces: carbogazoase, ce conțin cofeină, cafeaua și ceaiul verde în cantitate mare, iar alcool cu moderație.

 

×