x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cercetare pentru siguranţa alimentară

0
Autor: Cristina Andreea Calin 25 Oct 2008 - 00:00

Platforma românească “Food for life” (hrană pentru viaţă) a fost lansată vineri, 24 octombrie, la Bucureşti şi are drept scop facilitarea adaptării industriei alimentare la necesităţile şi standardele pieţei europene.

În urma implementării Platformei “Food for Life”, românii vor mânca mai bine şi mai sănătos
Jurnalul foto

Principala problemă cu care se identifică sectorul de procesare a alimentelor din România este volumul redus de fabricare a unor alimente de bază şi dependenţa de importuri, au declarat iniţiatorul acestui proiect, Institutul de Bioresurse Alimentare. Conform raportului prezentat, cel mai bine reprezentat subdomeniu al industriei alimentare româneşti este cel al fabricării pâinii şi a produselor de patiserie, urmat de cel al fabricării produselor din carne. Totuşi şi acestea au nevoie urgentă de modernizare, de retehnologizare şi de implementarea măsurilor de igienă şi siguranţă alimentară, dar şi de asistenţă tehnică şi de control.

ROLUL PLATFORMEI
Scopul Platformei, care s-a lansat la nivel european încă din 2005, este de a aşeza faţă în faţă instituţiile de cercetare, patronatele, companiile din industrie, autorităţile din domeniu, asociaţiile de protecţie a consumatorilor, pentru a dezbate şi a dezvolta programe de cercetare şi inovare, precum şi de a valorifica rezultatele acestora. În vederea realizării acestui scop trebuie scoase pe piaţă produse alimentare sigure, cu principii nutritive şi funcţionale, în concordanţă cu nevoile şi cerinţele consumatorilor în care aceştia să aibă deplină încredere.

Aceste cercetări vor dezvolta procese şi tehnologii care să acopere întreg lanţul alimentar şi de a răspunde cerinţelor specifice tot mai exigente ale consumatorilor, prin soluţii şi concepte ştiinţifice conforme unei agriculturi durabile şi asigurării securităţii şi siguranţei alimentare. Iniţiatorii platformei cred că implementarea acestor politici va duce la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, care ar duce după sine la reducerea cheltuielilor alocate pentru sănătate, dar şi la existenţa unui sector mai activ al populaţiei. Pe de altă parte, industria procesatoare va contribui la creşterea şi diversificarea sortimentală a produselor alimentare destinate prevenirii incidenţei bolilor cronice netransmisibile, ceea ce va conduce la valoare adăugată, profit şi creşterea competitivităţii industriei alimentare româneşti.

EDUCAŢIA ESTE PRIMORDIALĂ
Tematica de cercetare cuprinde adaptarea legislaţiei în domeniul alimentaţiei în funcţie de ultimele studii făcute în domeniu, promovarea alimentaţiei corecte pentru toate grupele de consumatori. De asemenea, se vor face studii privind influenţa alimentaţiei şi a comportamentului alimentar asupra stării de sănătate, dar şi privind modul în care conţinutul de compuşi nutritivi sunt afectaţi de tehnologii. Prin această platformă se vor găsi soluţii şi pentru cei care suferă de diferite alergii alimentare şi se vor face studii privind alimentele funcţionale. De asemenea, se va cerceta şi modul în care alimentaţia influenţează creşterea şi dezvoltarea mentală a

copiilor, dar şi asupra imunităţii.

Platforma Naţională “Food for Life” vrea să cunoască modul în care consumatorii îşi aleg alimentele, pentru a-i stimula să aleagă alimente sănătoase şi pentru a-i face să aibă mai multă încredere în industria alimentară românească.

În acest sens, va exista şi domeniul “Alimentaţie şi consumator”. Aici vor fi incluse şi populaţiile imigrante şi minoritare din România, pentru care se vor alcătui scheme privind obiceiurile alimentare, pentru a fi exploatate eficient.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   alimentare

 



Mai multe titluri din categorie

Totul despre acnee: cauze, simptome, tipuri, diagnostic, prevenție, tratament

Totul despre acnee: cauze, simptome, tipuri, diagnostic, prevenție, tratament
Pentru foarte multe persoane, adolescența înseamnă acnee distinctivă pe față și, deoseori și pe piept și pe spate. Aceste mici imperfecțiuni ale pielii tind să dispară odată cu înaintarea în vârstă, dar...

Cauze neașteptate ale tulburărilor de dispoziție. Ce poate declanșa depresia

Cauze neașteptate ale tulburărilor de dispoziție. Ce poate declanșa depresia
Anumite afecțiuni fizice ar putea determina apariția unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia ori tulburarea bipolară, arată un studiu publicat în JAMA Psychiatry. Astfel, o infecție...

Danemarca donează echipament medical României pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19

Danemarca donează echipament medical României pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19
Danemarca trimite în România 15 ventilatoare mobile și 8 concentratoare de oxigen pentru tratarea pacienților cu COVID-19. Ambasada Danemarcei în România anunță că decizia privind donarea de echipamente...

România activează Mecanismul de protecție civilă pentru tratarea cu anticorpi monoclonali 40.000 de persoane

România activează Mecanismul de protecție civilă pentru tratarea cu anticorpi monoclonali 40.000 de persoane
Ministerul Sănătății (MS) a solicitat, vineri dimineața, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu...

UPDATE Horea Timiș: Apel la persoanele cu boli cronice. Cine este vinovat de mortalitatea provocată de COVID-19

UPDATE Horea Timiș: Apel la persoanele cu boli cronice. Cine este vinovat de mortalitatea provocată de COVID-19
Pe lângă infecția cu COVID-19, birocrația contribuie și ea la clasarea României pe primul loc la mortalitate în Europa, spune șeful DSP Arad, Horea Timiș. Acesta explică de ce pacienții sunt ținuți în...

A fost descoperită substanţa care ar putea fi responsabilă de creşterea incidenţei cancerului la sân

A fost descoperită substanţa care ar putea fi responsabilă de creşterea incidenţei cancerului la sân
Dezbaterea veche de zeci de ani privind posibilitatea ca deodorantele să ducă la apariţia cancerului la sân a fost reaprinsă în comunitatea ştiinţifică odată cu publicarea a două noi studii. În timp ce...

Mii de flacoane de Remdesivir au ajuns în aproape 100 de spitale

Mii de flacoane de Remdesivir au ajuns în aproape 100 de spitale
Aproape 5.700 de flacoane de Remdesivir au ajuns în 98 de spitale din România, anunță Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Remdesivir în spitalele care au în...

Boala hemoroidală și cele mai bune tratamente

Boala hemoroidală și cele mai bune tratamente
Boala hemoroidală este o afecțiune extrem de răspândită în rândul populației, statisticile arătând că una din trei persoane suferă de hemoroizi la un moment dat în viață. Cunoscută și sub denumirea...

Decizie surpriză în SUA. Un vaccin anti COVID-19 nu a fost autorizat pentru rapel

Decizie surpriză în SUA. Un vaccin anti COVID-19 nu a fost autorizat pentru rapel
Vaccinul anti COVID-19 produs de compania americană Moderna nu a primit aprobarea Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) pentru administrarea celei de-a treia doze, scrie Reuters. Instituția de...

Iarna sosește curând! Sunteți pregătiți?

Iarna sosește curând! Sunteți pregătiți?
Nu mai este mult timp până când va începe sezonul friguros de iarnă. Părinții tineri și lipsiți de experiență, au nevoie de câteva sfaturi utile, mai mult ca sigur, în ceea ce privește alimentația și...

Rata de confirmare cu tulpini ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 88%

Rata de confirmare cu tulpini ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 88%
Rata de confirmare cu tulpini ale virusului SARS-CoV-2 a ajuns la 88%, arată INS. Până în data de 10 octombrie au fost raportate  5209 secvențieri la INSP-CNSCBT. Au fost confirmate 4.604 cazu...

Un nou tratament pentru COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Un nou tratament pentru COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Un cocktail experimental de medicamente al companiei AstraZeneca pentru tratamentul infecției cu COVID-19 a reușit să reducă manifestările severe sau decesele la pacienții nespitalizați, în cadrul unui...

Zeci de mii de flacoane de antivirale vor fi distribuite spitalelor pentru tratarea bolnavilor de COVID-19

Zeci de mii de flacoane de antivirale vor fi distribuite spitalelor pentru tratarea bolnavilor de COVID-19
Peste 24.000 de flacoane de Remdesivir vor fi distribuite spitalelor care au solicitat acest medicament pentru pacienții cu forme medii de COVID-19, anunță Ministerul Sănătății. În privința floacoanelor de...

Spitalele de pediatrie, în pericol. În patru prize se bagă aparate pentru 12

Spitalele de pediatrie, în pericol. În patru prize se bagă aparate pentru 12
Spitalele de pediatrie sunt sub presiunea pandemiei și, cu toate că manifestările bolii sunt mai ușoare la copii decât în la adulți, sunt și factori de risc. La o dezbatere organizată de Salvați Copiii, medicul...

Ce fructe conţin cel mai mult zahăr 

Adesea credem că dacă mâncăm fructe înseamnă că mâncăm sănătos şi că nu e nevoie de niciun fel de restricţii. Adevărul este că fructele conţin cantităţi mari de zahăr şi e important să ştim care su...
Serviciul de email marketing furnizat de