x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cereale cu foarte mult zahăr

Cereale cu foarte mult zahăr

de Cristina Andreea Calin    |    24 Ian 2008   •   00:00
Cereale cu foarte mult zahăr

CE BEM, CE MÅNCÅM
Cerealele Brumi analizate au un profil nutriţional dezechilibrat cu un exces de glucide şi cu un index glicemic ridicat. Trebuie evitate de copiii sedentari, obezi şi supraponderali
E 445 - Medicii cer teste suplimentare



CE BEM, CE MÅNCÅM
Cerealele sub formă de steluţe cu gust de scoţişoară Brumi au în compoziţie, după cum scrie pe etichetă: "cereale 57,3 % (făină de grâu şi porumb), zahăr, grăsime vegetală, glucoză, fructoză, scorţişoară (1,4%), miere, sare, emulgatori: lecitină E 322 şi mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, coloranţi: betacaroten E 160a şi E 150c caramel amoniacal, arome, antioxidant: extract bogat în tocoferol E 306, vitamine (vitamina C, niacină, acid pantotenic, vitamina B6, riboflavină E101i, tianină, acid folic, vitamina B12), carbonat de calciu E 170, fier. Acest produs poate conţine urme de alune sau lapte." Valorile nutriţionale pentru 100 de grame de produs sunt: "valoarea energetică 1735 kj(411 kcal), proeteine 6,7g, glucide 77,1 g, lipide 8,4 g."


ANALIZÅ. Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, descrie produsul analizat: "Face parte din categoria cerealelor de mic-dejun cu un profil nutriţional dezechilibrat. Are un exces de glucide cu index glicemic ridicat (zahăr, glucoză, fructoză, miere) şi glucide cu absorbţie lentă din făina de grâu şi făina de porumb." Această compoziţie imprimă produsului o încărcătură glicemică ridicată şi o densitate energetică foarte mare 411 kcal/100 grame. Amândouă caracteristicile au efecte nefavorabile asupra sănătăţii determinând o producţie mare de insulină şi variaţii mari ale glicemiei. În contextul unei vieţi sedentare, consumul unor astfel de produse duce la acumularea de ţesut adipos care mai târziu se va traduce prin supraponderalitate şi obezitate cu întregul lor cortegiu de manifestări patologice (diabet de tip II, boli cardiovasculare, cancere). Produsul conţine colorantul betacaroten care în exces creşte riscul de cancer la marii fumători şi la persoanele care trăiesc într-un mediu poluat. Cerealele conţin o sursă de gluten şi de asemenea, pot conţine urme de alune sau lapte.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor sedentari, supraponderalilor şi obezilor, celor cu rezistenţă la insulină, persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, celor cu maladii hepatice. Produsul este interzis celiachicilor, din cauza conţinutului de gluten.
Cei cu alergii la alune şi intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant.


×
Subiecte în articol: bun de consum