x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cereale pentru îngrăşat

Cereale pentru îngrăşat

de Cristina Andreea Calin    |    11 Apr 2008   •   00:00
Cereale pentru îngrăşat
Sursa foto: Jurnalul foto/

• CE BEM, CE MÎNCĂM
Pancreasul consumatorului va fi foarte nefericit dacă acesta va consuma o cantitate mare din aceste cereale. Motivul este cantitatea foarte mare de zahăr rafinat care a fost adăugată.

• CE BEM, CE MÎNCĂM
Pancreasul consumatorului va fi foarte nefericit dacă acesta va consuma o cantitate mare din aceste cereale. Motivul este cantitatea foarte mare de zahăr rafinat care a fost adăugată.

 

Fulgii expandaţi de porumb auriu Kelogg pot atrage copiii, mai ales că pe ambalajul lor este repre­zentată o scenă dintr-un film de desen animat îndrăgit de cei mici. Înainte de a alege produsul de la raft, părinţii trebuie să citească cu atenţie eticheta.

Aşa vor afla că ingredientele sînt: “Porumb, zahăr, malţ de orz, sare, sirop de glucoză, niacin, fier, vitamina B6, riboşa­vina B2, tiamina, B1, acid folic, vitamina B12. Conţine orz”. Va­loarea energetică pentru 100 g de produs este de 1.573 kj, 370 kcal, organismul nostru acumulînd “proteine 7 g, carbohidraţi 84 g, lipide 0,7 g, fibre 3 g, sodiu 0,7 g, sare 1,8 g”.

Acidul folic (vitamina B9) se găseşte atît în formă naturală, în legumele verzi (broccoli, spanac), în unele fructe şi sucuri (cel de portocale), cît şi în formă sintetică, în diverse produse alimentare, pîine sau fulgi de cereale cu un conţinut bogat în vitamine.

 

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, face o descriere în urma analizei etichetei: “Produs de tip cereale expandate pentru mic dejun, cu un profil nutriţional dezechilibrat cu un exces de glucide cu absorbţie lentă, dar şi rapidă – zaharoză, glucoză. Acestea determină o încărcătură glicemică foarte ridicată, care pune în pericol pancreasul endocrin. Acesta va fi forţat să secrete o cantitate mult mai mare de insulină într-un timp foarte scurt. De asemenea, specia­listul nostru ne atrage atenţia că încărcătura glicemică foarte ridicată atrage după sine şi o densitate energetică foarte mare – 370 kcal/100g. Înainte de a consuma aceste cereale trebuie să ţinem cont şi de faptul că sînt o sursă de sare ascunsă şi una de gluten”.

 

CONCLUZII. Produsul va fi consumat cu moderaţie din cauza densităţii lui calorice foarte ridicate. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Este interzis suferinzilor de celia­chie şi suferinzilor de boli hepatice, din cauza conţinutului de fier.

 

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum