x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cerealele tin la distanta cancerul

Cerealele tin la distanta cancerul

25 Apr 2005   •   00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Cerealele reprezinta una dintre cele mai bune surse de fier, calciu, magneziu, potasiu, vitamine si fibre alimentare pentru organismul uman. In dieta zilnica, cerealele inseamna glucide, zaharuri lente sau rapide care ii dau organismului energia necesara.

  • de GEORGETA LICSANDRU

  • Complexul vitaminic B

    Cerealele integrale sunt bogate in complexul vitaminic B, care este indepartat insa in procesul de macinare. Asta se intampla cand sunt inlaturate taratele si se foloseste numai faina alba, rafinata. Complexul vitaminic B are un rol deosebit in prelucrarea de catre organism a glucidelor si in buna functionare a sistemului nervos. "Boala beri-beri – cauzata de lipsa unei vitamine din complexul B – a aparut ca urmare a decorticarii bobului de orez. Acest lucru este valabil si pentru celelalte cereale, in special pentru grau. Pentru ca in partea europeana, americana, graul este baza alimentatiei energetice", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

    Calciu, magneziu, potasiu

    Glucoza este principala "hrana" a celulelor nervoase. Cea mai importanta sursa de glucoza o reprezinta amidonul din cereale. Pe langa vitamine, cerealele integrale contin saruri minerale, macroelemente (calciu, fosfor, magneziu, potasiu), importante pentru buna functionare a sistemului nervos si pentru contractia musculara, si microelemente (seleniu, zinc). Din pacate, solul Romaniei este sarac in seleniu si zinc, de aceea in compozitia cerealelor de la noi lipsesc aceste elemente. Cerealele integrale sunt bogate de asemenea in lipide (grasimi) si proteine, iar partea nonamidonica a bobului contine si vitamina E, un antioxidant valoros. Continutul de proteine variaza in functie de specie: graul contine intre 11 si 13 grame de proteine la 100 grame, iar orezul nu furnizeaza decat 6 grame de proteine la 100 grame. Fibrele alimentare din cereale contribuie la prevenirea cancerelor, in special a celui de colon. De asemenea, ajuta la scaderea nivelului colesterolului si la usurarea digestiei.

    Cerealele integrale (grau, porumb, ovaz) sunt recomandate persoanelor cu lipsa de calciu, pentru intarirea oaselor, si celor care prezinta carenta de fier, in prevenirea anemiei feriprive si in intarirea sistemului imunitar. Studiile au demonstrat ca pot fi prevenite bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul, daca alimentatia noastra e bogata in cereale. Orezul nedecorticat sau partial decorticat este valoros pentru sanatate, avand un index glicemic scazut. 150 grame de orez brun fiert furnizeaza unui adult aproximativ 8% din aportul de fibre alimentare.

    OVAZUL. 100 grame de fulgi de ovaz naturali aduc 375 de kilocalorii, 11 grame de proteine, 9 grame de grasimi si 66 grame de carbohidrati. Fulgii dau senzatia de satietate foarte rapid, fiind recomandati in dietele de slabit, dar si persoanelor cu diabet, insa sub supraveghere medicala. Ovazul are proprietati diuretice, fiind benefic in cazurile de nevroze, astenie fizica si intelectuala, insuficienta tiroidiana, afectiuni renale.

    PORUMBUL. 100 grame de malai de porumb contin 122 de kilocalorii, 3 grame de proteine, 1 gram grasimi, 26 grame hidrati de carbon, 220 miligrame potasiu. Potrivit studiilor, daca sunt pregatite corect (fara grasimi hidrogenate, fara arome – ciocolata, caramel), floricelele de porumb sunt sanatoase si pot preveni chiar aparitia cariilor. Consumul de fulgi de porumb scade colesterolul, fiind indicat in ateroscleroza, dar si in avitaminoze, obezitate, dislipidemii.

    GRAUL. 100 grame de grau contin 310 kilocalorii, 64 grame de hidrati de carbon, 13 grame proteine, 2 grame grasimi. Fulgii de grau sunt recomandati impotriva anemiei, asteniei fizice sau intelectuale, rahitismului, tuberculozei, bolilor hepatice. Sunt cazuri in care copiii se nasc cu intoleranta la gluten (celiachie). Boala se manifesta prin diaree cronica si se poate vindeca in unele cazuri la adolescenta, daca a fost diagnosticata precoce.

    SFATUL MEDICULUI
    Fulgii de cereale sunt buni atunci cand se afla in stare naturala, fara aditivi alimentari, fara coloranti, conservanti, ciocolata sau zahar adaugat. "Fulgii de cereale cu lapte consumati la micul dejun sunt sanatosi daca sunt integrali, insa nu trebuie amestecati cu fructe uscate (stafide, banane), pentru ca fructele vin cu zaharuri si chiar cu urme de conservanti. Cerealele se pot consuma cu iaurt, cu produse probiotice provenite din lapte fermentat. Atentie insa la orice exces, pentru ca, se stie, cerealele au multe calorii. Bogate in calorii sunt si produsele de patiserie din faina rafinata in care se adauga grasimi hidrogenate, zaharuri rafinate, de care nu ar trebui sa abuzam", ne sfatuieste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

    STIATI CA
  • In Occident, cerealele furnizeaza in jur de 30% din aportul zilnic de calorii.
  • In anumite regiuni din Asia si Africa, ponderea caloriilor furnizate de cereale este foarte mare – 70%-80% din ratia alimentara zilnica.
  • In Romania, consumul de cereale, in special de paine si paste fainoase, este foarte mare. Astfel, cerealele reprezinta mai mult de 30% din ratia zilnica de calorii.
  • 100 de grame de paine din faina integrala contin 215 kilocalorii, in timp ce aceeasi cantitate de paine din faina alba rafinata contine 235 de kilocalorii.
  • In graul germinat se gasesc toate elementele necesare bunei functionari a organismului (minerale, vitaminele A, B, E, enzime, proteine).
  • In Europa, fulgii de cereale sunt al treilea produs alimentar ca numar de vanzari.
  • ×