|
|
Avand arome, gust si culori foarte imbietoare, snacksurile te indeamna sa consumi din ce in ce mai multe. Sunt bogate in calorii, in carbohidrati de tipul amidonului, iar unele dintre ele in carbohidrati rapizi (zaharoza).
De asemenea, au un continut mare de grasimi hidrogenate de tipul trans, periculoase pentru sanatate.
Grasimile hidrogenate sau partial hidrogenate sunt introduse in compozitia produsului pentru a creste stabilitatea acestuia, pentru a nu se altera", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Grasimile vegetale si colesterolul
In dieta noastra, acizii grasi trans sunt luati din alimentele care contin grasimi procesate industrial (margarina, chipsurile, pop-cornul, ciocolata etc.). S-a demonstrat chiar ca grasimile vegetale hidrogenate (margarina) pot determina o crestere a colesterolului mai mare decat grasimile de origine animala (untura de porc sau untul din lapte de vaca). Studii recente au aratat ca un consum ridicat de acizi grasi trans poate creste riscul unor boli cardiovasculare, ateroscleroza. S-a constatat chiar aparitia unor aritmii cardiace, care uneori au dus pana la stop cardiorespirator.
Citește pe Antena3.ro
Acizii grasi trans continuti de chipsuri sunt un factor care induce rezistenta la insulina, de aici si pana la diabetul de tip II nemaifiind decat foarte putin. "Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu trebuie sa consume produse care contin acizi grasi trans, pentru ca acestia pot ajunge in lapte", avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.
Ingrediente periculoase
Daca ne uitam pe eticheta unei pungi de snacksuri, printre ingrediente vom vedea: grasimi vegetale hidrogenate, stimulatori de aroma, coloranti, arome naturale si identic naturale, lactoza, extract de diferite legume etc. Unele produse au un continut ridicat de sare, altele sunt dulci, cele mai multe sunt pe baza de cereale sau alte amidonoase, cum este cartoful. Pot imprumuta aromele oricarui produs alimentar (sunca, smantana, branza, marar, ceapa, usturoi, fructe sau legume). Insa cele mai multe arome sunt artificiale. Desi sunt mai putin agresive pentru sanatate, aromele naturale nu se folosesc, pentru ca se degradeaza mai usor, produsul avand astfel o perioada de valabilitate mai mica. Unele snacksuri contin multa sare, ca agent de conservare, nefiind recomandate in cazul hipertensivilor. Colorantii de sinteza au efecte negative in cazul persoanelor suferinde de alergii sau de intoleranta alimentara. Nutritionistii avertizeaza ca stimulatorii de aroma din snacksuri, odata ajunsi in organism, se transforma in substante periculoase pentru creier excitoxinele.Potrivit prof. dr. Mencinicopschi, exista si unele snacksuri mai echilibrate nutritional pe baza de faina de soia, de fibre alimentare.
SFATUL MEDICULUI
|
Snacksurile sunt foarte periculoase pentru copii. Un copil are nevoie de proteine cu valoare biologica ridicata in alimentatie, de fructe proaspete, de legume crude, produse lactate. "Unii parinti dau snacksurile cu lapte copiilor, crezand ca astfel acestea sunt mai sanatoase. Putem consuma snacksurile cu lapte, dar selectandu-le pe cele care contin mai putine substante artificiale. Trebuie acordata o deosebita atentie consumului de asemenea produse in cazul copiilor, batranilor si al adolescentilor.
Pe langa faptul ca sunt dezechilibrate nutritional, chipsurile le indreapta gusturile copiilor spre produse foarte dulci sau foarte sarate, foarte condimentate. O educatie nu tocmai buna pentru sanatatea viitorului adult", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. |
STIRI
|
DESCOPERIRE. Cercetatorii de la Universitatea Stockholm au descoperit in compozitia chipsurilor o substanta cancerigena si neurotoxica acrilamida. Aceasta substanta este generata in procesul de pregatire a chipsurilor, atunci cand zaharurile vin in contact cu grasimi foarte incinse. Studii aprofundate au aratat ca acrilamida se gaseste in cantitati mult mai mari decat cele sigure pentru sanatate in produsele obtinute din grau, orez, porumb, cartofi, prelucrate la temperaturi mai mari de 120 de grade Celsius.
POP-CORN. Daca nu se face abuz de el si daca este pregatit fara grasimi si cu cat mai putina sare, pop-cornul nu este daunator pentru sanatate. Preparat in acest mod, pop-cornul poate proteja impotriva cariilor. Institutul american de protectie a sanatatii avertizeaza insa ca, atunci cand in uleiul folosit la preparare se adauga unele arome, pop-cornul poate fi periculos pentru sanatate. Cercetatorii americani incrimineaza in special diacetilul, o substanta adaugata in uleiuri, care poate provoca afectiuni pulmonare daca este consumata in cantitati mari. CURMALE. Persoanele care doresc sa slabeasca si de asemenea bolnavii de diabet nu trebuie sa manance curmale, deoarece acestea sunt bogate in carbohidrati rapizi. Nutritionistii recomanda insa aceste fructe celor care au nevoie de energie sau celor care vor sa ia in greutate. Spre deosebire de bomboane si de alte dulciuri, bogate in calorii si daunatoate sanatatii, curmalele sunt un "dulce bun" pentru organism. Ele stimuleaza activitatea musculara si, datorita continutului ridicat de vitamina B5, cresc capacitatea de munca fizica si intelectuala. |